News

Gospodinele din Ardeal au citit vremea în foi de ceapă. Cum va fi anul 2021

31.12.2020 | 11:33
Gospodinele din Ardeal au citit vremea in foi de ceapa Cum va fi anul 2021
Femeile din Ardeal pot prezice vremea în ceapă. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Meteorologii reușesc să ne spună cum va fi vremea în următoarele zile sau săptămâni, însă sunt limitați atunci când vine vorba de predicții pe termen lung.

Cu toate acestea, femeile din Ardeal pot prezice vremea pe tot anul cu ajutorul cepei, o metodă care nu poate da greș conform statisticii ținute de bătrânii din sat.

ADVERTISEMENT

Potrivit Pro TV, obiceiul este vechi de sute de ani și nu dă niciodată greș, mai ales atunci când gospodinele cu experiență de citit în ceapă interpretează mesajul trimis de natură.

Vremea din 2021, conform gospodinelor din Ardeal

Cum funcționează, însă, predicțiile negreșite ale femeilor din Ardeal? Se ia o ceapă roșie și se aleg cu atenție 12 foi, pe care se pune sare.

ADVERTISEMENT

În Valea Mureșului, zonă unde tradiția e păstrată cu sfințenie, „calendarul” este interpretat pe timp de zi, după ce a fost lăsat toată noaptea într-un loc ferit.

Haide, că acum am venit de la biserică, să mergem să vedem cum a ieșit calendarul de ceapă, cum sunt lunile, să știm, să vedem ce este de făcut”, explică Tanti Emilia, o gospodină din sat.

ADVERTISEMENT

Procedeul poate prezice dacă anul ce vine va fi secetos sau ploios și nu a dat niciodată greș în sute de ani. Cel puțin așa susțin sătenii.

Să ne uităm un pic, la ianuarie e cam udă, înseamnă că va fi și ploaie, și ninsoare. În februarie este umed, dar și uscat… martie e uscat, în aprilie o să fie bine, o să fie ploaie, ca să se poată ara”, completează femeia.

ADVERTISEMENT

Ceapa prezice un 2021 bun pentru agricultură

Așadar, spre deosebire de anul 2020, când seceta a distrus recolta, anul 2021 va fi un an bun pentru agricultură.

„Înainte nu erau meteorologi care să spună cum e vremea, când să cosesc, să semăn și s-a inventat calendarul de ceapă și așa se orientau, lucrau. Noi așa am învățat și așa facem mai departe”, a concluzionat tanti Emilia.

Conform prognozei mistice, anul 2021 va fi un an bun pentru agricultură, motiv de bucurie pentru toți cei din sat și nu numai.

ADVERTISEMENT