News

Grădina Maicii Domnului. Câți români mai cred în Dumnezeu și câți se văd fără de păcat

21.04.2021 | 08:31
Gradina Maicii Domnului Cati romani mai cred in Dumnezeu si cati se vad fara de pacat
ADVERTISEMENT

Majoritatea covârșitoare a românilor cred în existența lui Dumnezeu, iar 5% dintre concetățenii noștri sunt convinși că nu au păcătuit niciodată, arată un sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 30 martie – 11 aprilie.

Grădina Maicii Domnului. Câți români mai cred în Dumnezeu și câți se văd fără de păcat

Cu toate acestea, peste 80 de procente dintre respondenți nu au citit niciodată Biblia sau au citit doar capitol din Cartea Sfântă, mai arată cercetarea.

ADVERTISEMENT

Peste 94% dintre români cred că există Dumnezeu. “Cu siguranță cred că există Dumnezeu” sunt de părere 80,2% dintre respondenți, în timp ce “probabil” a fost răspunsul a 14%. Doar 5,8 procente cred că sigur nu există Dumnezeu.

Cel mai însemnat răspuns afirmativ a venit din Regiunea Muntenia (89%), urmată de Regiunea Vest (83%) și din Regiunea București-Ilfov (78,4%).

ADVERTISEMENT

Părinții, bunicii și familia sunt cei care i-au convins că există Dumnezeu pe 49% dintre respondenți, în timp ce 37,4% susțin că s-au convins ei singuri. Doar 5,8% au răspuns că această convingere a fost influențată de preoți, călugări sau de către profesorii de religie.

La întrebarea “cât de des vă rugați la Dumnezeu”, 43,5 la sută dintre cei intervievați au răspuns că se roagă o dată sau de câteva ori pe zi, 17,7% susțin că se roagă o dată sau de câteva ori pe săptămână, alți 9,5% o fac o dată sau de câteva ori pe lună, iar 21,5% se roagă ocazional. 7,7 procente spun că nu se roagă niciodată la Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Sondajul merge și mai departe și aprofundează acest subiect. La întrebarea “care este rugăciunea pe care o cunoașteți pe de rost” 95,3% dintre respondenți au menționat “Tatăl nostru”, 44,1% au răspuns “Îngerașul”, 44,1% au făcut referire la “Crezul”, iar 37,5% au răspuns “Născătoare de Dumnezeu”.

La întrebarea “de câte ori ați mers la Biserică în acest an?”, 38,2% au spus că nu au fost niciodată. De mai multe ori au răspuns 30,5%, o dată 16,4%, de două ori 9,2% și de trei ori 5,7 procente.

ADVERTISEMENT

Nu au citit Biblia 39,3% dintre cei chestionați, în timp ce  42,4% arată că au citit doar câteva capitole sau părți din ea. Numai 18,3% au menționat că au citit Biblia în integralitate.

5 procente spun că nu au păcătuit niciodată

Răspunzând la întrebarea “când ați păcătuit ultima oară?”, 5% susțin că nu au păcătuit niciodată, 21,2% recunosc că au păcătuit în ultima săptămână, iar 15,7% pretind că, ultima oară, au păcătuit în urmă cu mai mult de zece ani. În schimb, 37,3% au recunoscut că au păcătuit chiar în ziua în care a fost realizat sondajul, citat de jurnalul.ro.

Dintre cei intervievați, 74,1%  se arată de acord cu predarea religiei în școli, iar 57% sunt împotriva scoaterii icoanelor din școli. 58,2% dintre români arată că au contribuit, în ultimii cinci ani cu bani pentru sprijinirea unei biserici sau a unei mănăstiri.

O temă sensibilă abordată în cadrul sondajului este cea a căsătoriei între persoanele de același sex. La întrebarea “Sunteți de acord cu ideea ca persoanele homosexuale, LGBT, să fie lăsate să se căsătorească în cadrul Bisericii?”, doar 22,1% au răspuns afirmativ. Cel mai covârșitor răspuns a fost “nu”, în proporție de 57,1%. 20,8 procente au precizat “nu știu”.

Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a realizat “Barometrul politic național”, în perioada 30 martie – 11 aprilie 2021, cu tema “Credințe și valori în societatea românească”.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.420 de persoane, în 126 de localități urbane și rurale din toate județele României, având o marjă de eroare de +/- 2,6%, la un nivel de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Fostă Miss România, acuzată de răpire în SUA. Scandal uriaș cu soțul american
Fostă Miss România, acuzată de răpire în SUA. Scandal uriaș cu soțul american
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română