Majoritatea covârșitoare a românilor cred în existența lui Dumnezeu, iar 5% dintre concetățenii noștri sunt convinși că nu au păcătuit niciodată, arată un sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 30 martie – 11 aprilie.
Cu toate acestea, peste 80 de procente dintre respondenți nu au citit niciodată Biblia sau au citit doar capitol din Cartea Sfântă, mai arată cercetarea.
Peste 94% dintre români cred că există Dumnezeu. “Cu siguranță cred că există Dumnezeu” sunt de părere 80,2% dintre respondenți, în timp ce “probabil” a fost răspunsul a 14%. Doar 5,8 procente cred că sigur nu există Dumnezeu.
Cel mai însemnat răspuns afirmativ a venit din Regiunea Muntenia (89%), urmată de Regiunea Vest (83%) și din Regiunea București-Ilfov (78,4%).
Părinții, bunicii și familia sunt cei care i-au convins că există Dumnezeu pe 49% dintre respondenți, în timp ce 37,4% susțin că s-au convins ei singuri. Doar 5,8% au răspuns că această convingere a fost influențată de preoți, călugări sau de către profesorii de religie.
La întrebarea “cât de des vă rugați la Dumnezeu”, 43,5 la sută dintre cei intervievați au răspuns că se roagă o dată sau de câteva ori pe zi, 17,7% susțin că se roagă o dată sau de câteva ori pe săptămână, alți 9,5% o fac o dată sau de câteva ori pe lună, iar 21,5% se roagă ocazional. 7,7 procente spun că nu se roagă niciodată la Dumnezeu.
Sondajul merge și mai departe și aprofundează acest subiect. La întrebarea “care este rugăciunea pe care o cunoașteți pe de rost” 95,3% dintre respondenți au menționat “Tatăl nostru”, 44,1% au răspuns “Îngerașul”, 44,1% au făcut referire la “Crezul”, iar 37,5% au răspuns “Născătoare de Dumnezeu”.
La întrebarea “de câte ori ați mers la Biserică în acest an?”, 38,2% au spus că nu au fost niciodată. De mai multe ori au răspuns 30,5%, o dată 16,4%, de două ori 9,2% și de trei ori 5,7 procente.
Nu au citit Biblia 39,3% dintre cei chestionați, în timp ce 42,4% arată că au citit doar câteva capitole sau părți din ea. Numai 18,3% au menționat că au citit Biblia în integralitate.
Răspunzând la întrebarea “când ați păcătuit ultima oară?”, 5% susțin că nu au păcătuit niciodată, 21,2% recunosc că au păcătuit în ultima săptămână, iar 15,7% pretind că, ultima oară, au păcătuit în urmă cu mai mult de zece ani. În schimb, 37,3% au recunoscut că au păcătuit chiar în ziua în care a fost realizat sondajul, citat de jurnalul.ro.
Dintre cei intervievați, 74,1% se arată de acord cu predarea religiei în școli, iar 57% sunt împotriva scoaterii icoanelor din școli. 58,2% dintre români arată că au contribuit, în ultimii cinci ani cu bani pentru sprijinirea unei biserici sau a unei mănăstiri.
O temă sensibilă abordată în cadrul sondajului este cea a căsătoriei între persoanele de același sex. La întrebarea “Sunteți de acord cu ideea ca persoanele homosexuale, LGBT, să fie lăsate să se căsătorească în cadrul Bisericii?”, doar 22,1% au răspuns afirmativ. Cel mai covârșitor răspuns a fost “nu”, în proporție de 57,1%. 20,8 procente au precizat “nu știu”.
Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a realizat “Barometrul politic național”, în perioada 30 martie – 11 aprilie 2021, cu tema “Credințe și valori în societatea românească”.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.420 de persoane, în 126 de localități urbane și rurale din toate județele României, având o marjă de eroare de +/- 2,6%, la un nivel de încredere de 95%.