News

Grădinițele și creșele pot fi redeschise începând cu 15 iunie. Anunțul ministrului Nelu Tătaru

11.06.2020 | 15:31
Gradinitele si cresele pot fi redeschise incepand cu 15 iunie Anuntul ministrului Nelu Tataru
Studiu realizat în grădinițele din Franța. Cât de contagioși sunt copiii. Sursă foto - captură Ministerul Educației
ADVERTISEMENT

Grădinițele, creșele și after school-urile de stat pot fi deschise începând cu 15 iunie. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că acest lucru va fi decis de către autoritățile locale în funcție de contextul epidemiologic.

Grădinițele și creșele pot fi redeschise din 15 iunie 2020

Grădinițele și creșele pot fi deschise, însă măsurile de distanțare și de igienă rămân, a menționat ministrul Nelu Tătaru. Cu toate acestea, fiind vacanța de vară, este probabil ca măsura să nu fie implementată imediat.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale vor decide dacă aceste unități vor fi deschise pe perioada verii sau redeschiderea lor oficială se va face în toamnă.

Principala problemă a statului român e că nu-și mai permite să plătească un părinte care stă acasă cu copilul, conform ministrului Tătaru. Anunțul vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a promis mai multe măsuri de relaxare începând cu 15 iunie 2020, conform observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a anunțat și el redeschiderea grădinițelor și creșelor

Va fi posibilă, dar nu obligatorie, redeschiderea grădinițelor, creșelor și a afterschool-urilor private”, a explicat președintele Iohannis.

Grădinițele, creșele și after school-urile au fost închise la mijlocul lunii martie, în momentul în care epidemia de Covid-19 a ajuns în România. Părinții au primit atunci dreptul de a-și lua liber pentru a sta acasă alături de cei mici, însă Guvernul Orban a ajuns la fundul sacului și nu își mai permite un astfel de scenariu.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în posibilitatea unui al doilea val de coronavirus, când școlile, grădinițele și creșele vor fi închise din nou prin lege, părinții au dreptul legal de a obține din nou zile libere plătite pentru a sta alături de cei mici, cu condiția ca micuții să aibă maximum 12 ani împliniți.

De asemenea, nu pot beneficia de această facilitate părinții care sunt în concediu sau șomeri, deci stau oricum acasă alături de cei mici. Important de reținut, un singur părinte poate alege să stea acasă, atâta timp cât jobul nu îi permite munca prin intermediul internetului.

ADVERTISEMENT