News

Grafenul ar putea revoluționa HDD-urile. Cât de mult ar putea crește capacitatea de stocare a acestora

Materialul-minune, grafenul, poate transforma radical HDD-urile și poate spori drastic capacitatea lor de stocare.
09.06.2021 | 17:29
Grafenul ar putea revolutiona HDDurile Cat de mult ar putea creste capacitatea de stocare a acestora
ADVERTISEMENT

HDD-urile au devenit, în ultimii ani, o soluție mai puțin preferată de majoritatea persoanelor care își cumpără un PC sau un laptop.

SSD-urile, marele rival al hard disk-urilor clasice, sunt mai rapide, mai puțin predispuse la erori, mai rezistente la șocuri și au devenit din ce în ce mai ieftine în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, un HDD rămâne totuși între preferințe, mai ales dacă ești în căutarea unei soluții de spațiu de stocare care să te coste cât mai puțin.

O nouă descoperire de la Cambridge University ar putea aduce din nou în atenția publicului aceste unități de stocare. Cu ajutorul grafenului, aceștia au înlocuit stratul protector de carbon (COC), pe mai multe HDD-uri.

ADVERTISEMENT

Acest strat protejează platanul (componenta hard disk-ului pe care sunt stocate datele) în fața uzurii cauzate de capul de citire și de scriere, dar și față de alți factori.

Pentru a crea hard disk-uri cu o densitate mai mare, producătorii au fost nevoiți să reducă gradual distanța dintre cele două componente. În prezent, spațiul dintre platan și capul de citire/ scriere este de doar 3 nanometri (n.r.: un nanometru este o miliardime dintr-un metru).

ADVERTISEMENT

Aceste progrese tehnologice permit HDD-urilor din ziua de azi să ofere o densitate a capacității de stocare de aproximativ 155 GB pe centimetru pătrat.

O tehnologie de ultimă generație poate crește considerabil capacitatea HDD-urilor

Echipa de cercetare a reușit să treacă mai departe de limita anterioară, folosindu-se de unul din avantajele grafenului, rezistența sa la căldură.

ADVERTISEMENT

Având în vedere asta, cercetătorii s-au folosit și de o nouă tehnologie, cunoscută ca înregistrare magnetică asistată de căldură (HAMR). Cu ajutorul acestei tehnologii de ultimă generație, un platan este capabil să stocheze mai multă informație atunci când este supus unor temperaturi ridicate. Acest aspect este imposibil de realizat cu un COC clasic.

Combinate, aceste tehnologii ar putea duce la apariția unor HDD-uri cu o densitate de stocare net superioară, de la 620 GB la 1,55 TB pe centimetru pătrat.

Dincolo de capacitatea de stocare sporită, grafenul poate oferi și o rezistență mai mare în timp a hard disk-urilor.

Un singur strat de grafen poate reduce coroziunea cu până la 2,5 ori față de condițiile obișnuite. În cazul HDD-urilor, fiabilitatea este la fel de importantă precum capacitatea de stocare, astfel că giganții din piața serviciilor de cloud, ca Amazon sau Google, ar putea deveni interesați de această tehnologie, notează engadget.com.

Există, totuși, un dar destul de important în ceea ce privește toate noutățile legate de grafen. Încă de la descoperirea materialului-minune, în 2004, cea mai mare parte a aplicațiilor sale nu au părăsit laboratoarele de cercetare.

ADVERTISEMENT