Sport

Graffiti impresionant în memoria lui Ivan Patzaichin, la stația de metrou “Ștefan cel Mare”. Video

Au trecut 32 de zile de la decesul lui Ivan Patzaichin, iar azi noapte a fost finalizată prima operă care să cinstească memoria multiplului campion olimpic, mondial și european.
07.10.2021 | 13:08
Graffiti impresionant in memoria lui Ivan Patzaichin la statia de metrou Stefan cel Mare Video
Soția și fiica marelui campion au fost primele care au văzut lucrarea
ADVERTISEMENT

Născut în satul Mila 23 din comuna tulceană Crișan, Ivan a fost legitimat la clubul Dinamo la vârsta de 18 ani și nu a părăsit gruparea niciodată. A câștigat 22 de titluri la 11 ediții de Campionat Mondial și doar unul singur european, deoarece competiția continentală a fost suspendată din 1969 până în 1997.

În schimb, a compensat la Jocurile Olimpice, unde a adunat șapte medalii de aur. A rămas în istorie drept campionul cu pagaia ruptă, după ce, la ediția din 1972, de la München, a surprins toată lumea datorită spiritului său de sacrificiu.

ADVERTISEMENT

Descalificat și reprimit în concurs

În calificările probei de C1 1000m, la foarte scurt timp după ce s-a dat startul, pagaia cu care vâslea Ivan s-a rupt. Conform regulamentului acelor vremuri, cursa putea fi oprită dacă aveau loc astfel de incidente în primii 25 de metri.

Doar că arbitrii nu au văzut probleme cu care se confrunta Ivan, chiar dacă el le-a arătat pagaea ruptă, astfel că s-a văzut pus în situația de a se decurca cu restul pagăii.

ADVERTISEMENT

A trecut linia de sosire la 3 după penultimului sportiv, motriv pentru care a fost declarat descalificat prin abandon, chiar dacă în regulament nu se menționa un barem în care proba să fie încheiată.

Oficialii români au depus contestație, aceasta a fost acceptată, astfel că lui Ivan i s-a permis să ia startul în recalificări. A concurat cu o pagae mai bună și nu l-a mai oprit nimeni din drumul către aurul olimpic.

ADVERTISEMENT

„S-a rupt jumătate de pală”

Momentul în care a vâslit cu pagaea ruptă a fost imortalizat, printr-o frescă, de artistul artistului Obie Platon. Acesta a realizat un graffiti, la stația de metrou Ștefan cel Mare, aflată în apropierea clubului Dinamo.

Azi noapte, exact la ora 12.00, Goergiana și Ivona Patzaichin, soția și fiica celui dispărut, au coborât în subteran pentru a admira opera. Viralie Cojocari menționează, într-un status pe facebook, că prezența celor două nu a fost doar un moment emoționant, ci și extrem de util artistului.

ADVERTISEMENT

Obie Platon a vorbit cu mai mulți oameni și urma să deseneze cu spray pagaea ruptă în partea de sus. Dar cele două doamne i-au spus că, de fapt, pagaea era ruptă în partea de jos.

S-a rupt jumătate de pală”, i-a explicat Georgiana, soția lui Ivan, artistului grafic. Artistul, despre care se spune că este un fel de Banksy de România, nu a primit niciun ban pentru lucrarea pe care a făcut-o.

Artirul a făcut o poză și cu schița de la care a plecat lucrarea, iar cele două sfere și clepsidra pe fundalul căreia este desenat Ivan Patzaichin, „reprezintă nemurirea atletului nostru în viziunea artistului” după cum i-au spus reprezentanții metroului bucureștean lui Cojocari.

A murit pe 5 septembrie

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut țara noastră vreodată, a decedat în ziua de de 5 septembrie. Avea 71 de ani și de trei luni se afla internat la Spitalul Elias din București, din cauza unei boli incurabile. Starea sa se agravase în ultima lună, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

În luna mai a anului trecut, Ivan spunea că echipa de fotbal Dinamo se află într-o situație grea din cauza conducătorilor. „Eu iubesc Dinamo și rămân dinamovist toată viața mea. În ultimii ani, nu prea m-a mai căutat nimeni de la club, dar s-au schimbat multe.

Eu îl iubesc pe Mircea Lucescu, unul dintre cei mai mari antrenori români, Cornel Dinu, care a ajutat atât de mult Dinamo. Dinamo n-a mai avut conducători ca pe vremuri, nici la fotbal, nici la alte sporturi, chiar dacă unele ramuri mai funcționează la club”, spunea el.

ADVERTISEMENT