News

Gramatica devine obligatorie pentru toți elevii de liceu, indiferent de profil. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că, îcepând cu septembrie 2023, gramatica va fi materie obligatorie pentru toți elevii de liceu, indiferent de profil.
13.07.2022 | 17:55
Gramatica devine obligatorie pentru toti elevii de liceu indiferent de profil Anuntul ministrului Sorin Cimpeanu
Gramatica devine obligatorie pentru toți elevii de liceu, inclusiv cei de la profilul real. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul a prezentat proiectele legilor Educației ”Proiectul de lege pentru Învățământul Preuniversitar și Proiectul de lege pentru Învățământul Superior”.

Gramatica devine obligatorie pentru toți elevii de liceu

Legile Educației, două la număr, au fost lansate în dezbatere publică. Cei care au propuneri pentru minister pot să transmită aceste idei pe adresa consultare.legieducatie@edu.gov.ro, până în 24 august.

ADVERTISEMENT

Legile vor fi ajustate, în funcție de propuneri și vor urma procesul legislativ din Parlament. ”Așteptăm opinii din partea tuturor celor interesați”, a explicat Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Printre noutățile remarcabile iese în evidență introducerea programei de liceu a ”gramaticii”, materie care va fi obligatorie pentru toți elevii, indiferent de profil. Această schimbare majoră va fi valabilă din septembri 2023, adică vor ”beneficia” de ea elevii care în această toamnă vor fi în clasa a VIII-a.

ADVERTISEMENT

“O noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română” a completat ministrul educației.

Lingvistul Adina Dragomirescu, director director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, a explicat pentru Edupedu.ro necesitatea acestei materii la liceu.

ADVERTISEMENT

După 24 august, moment în care se vor încheia consultările, la începutul lunii septembrie să poată intra în procedură parlamentară de adoptare. În 27 sept 2021, Comisia Europeană a aprobat prima reformă din PNRR, reforma nr 1, care înseamnă elaborarea și adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului România Educată. Astfel încă din toamna acestui an vom putea să avem adoptate, după cele 2 perioade de dezbatere publică și parlamentară proiectele celor 2 legi.

Ele vor intra în vigoare la 30 de zile după promulgarea de către președintele României. Apoi ministerul Educației are la dispoziție 8 luni pentru elaborarea și promovarea legislatiei subsecvente. E vorba despre peste 300 de acte normative, ordine de ministru și hotărâri de Guvern.

ADVERTISEMENT

Astfel, în sept 2023, în paralel cu grupurile de lucru deja constituite pentru planurile cadru de liceu si revizuirea celor de gimnaziu si învățământ primar, vom avea planuri cadru noi, curriculum nou, vom avea instituții pregătite de o adevărată reformă în sistemul de educație”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Nu doar gramatica le va da bătăi de cap elevilor ci și lipsa notelor la Desen și Educație Fizică, precum și schimbarea radicală pe care a suferit-o structura anului școlar, precum și examenul de Bacalaureat.

ADVERTISEMENT