Vremea frumoasă i-a scos pe oameni din case de Paștele Blajinilor. Unii dintre aceștia au avut ideea de a încinge grătare în cimitire, motiv pentru care s-au ales cu amenzi usturătoare.
Paștele Blajinilor a fost sărbătorit cu mici și băuturi alcoolice de niște locuitori din Botoșani. Nu ar fi fost nimic în neregulă, dacă oamenii nu și-ar fi ales locul de picnic cimitirul din localitate.
Mai mulți oameni din Botoșani au fost amendați de oamenii legi pentru că au încins grătarele în cimitirul Eternitatea din localitate. Este vorba despre 24 de amenzi date de jandarmi, în valoare de 36.000 de lei.
Oamenii legii au sancționat alte 17 persoane pentru că nu purtau masca de protecție și au tulburat ordinea și liniștea publică. Cuantumul acestora este de 8.000 de lei, transmite Mediafax.
Sunt mai multe locuri în care poți să faci un picnic sau un grătar, fără a risca să primești o amendă usturătoare din partea polițiștilor. Cea care le stabilește este Noua Lege a Picnicului, adoptată cu o lună înainte de 1 mai.
Comisarul-șef al Gărzii de Mediu este de părere că tinerii sunt mult mai educați în această privință, iar ei strâng mereu ce lasă în urmă după picnic.
„Generațiile tinere, pe care eu îmi pariez toți banii, sunt mult mai apropiate de mediu și au grijă cu fiecare bucățică pe care o aruncă, strâng la sfârșit.
În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generațiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conștiința atât de dezvoltată, încât să strângă și după cei care n-au strâns”, spune Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu.
Legea Picnicului aduce reguli stricte pentru ieșirile în natură și arată că acestea se pot desfășura numai locuri special amenajate și delimitate.
De exemplu, în Iași există mai multe zone în care se pot face grătare. Una dintre ele este zona Pădurea Verde vizavi de Muzeul Satului.
În Brașov există patru locuri în care se pot face grătare. La „Iepure”, lângă lacul din Noua, la „Căciula”, dar și la Pietrele lui Solomon sau Maial.
În Cluj, oamenii pot merge la picnic în zona Lombului, pe Valea Gârbăului, a cartodromului din Gheorgheni şi în Someşeni, lângă strada Moş Ioan Roată.
În Craiova, de exemplu, nu există locuri amenajate de grătare conform noii legi a picnicurilor. Așadar, oamenii care vor dori să facă grătare nu vor avea unde și tot vor primi amezi.
Desigur că, indiferent de locul ales pentru picnic, nu trebuie să lăsăm mizerie sau gunoaie în urma noastră, acest lucru fiind sancționat prin lege. Amenda pentru gunoaiale lăsate după picnic este de la 500 la 2.000 de lei.