News

Ce gratuităţi şi facilităţi va acorda guvernul României refugiaților din Ucraina în domeniul transporturilor

O serie de gratuităţi şi facilităţi vor fi acordate pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina, după ce guvernul Ciucă a adoptat sâmbătă, 12 martie, un proiect de hotărâre dedicat.
12.03.2022 | 17:07
Ce gratuitati si facilitati va acorda guvernul Romaniei refugiatilor din Ucraina in domeniul transporturilor
ADVERTISEMENT

La finalul ședinței de guvern de sâmbătă, 12 martie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a făcut câteva precizări importante privind măsurile de sprijinire ale refugiaților ucraineni ajunși pe teritoriul țării noastre.

O serie de gratuităţi şi facilităţi vor fi acordate pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina

“Este vorba despre acordarea de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang regio şi interregio clasa a II-a, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, documentelor temporare de identitate, rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române.

ADVERTISEMENT

Scutirea de la plata tarifelor de trecere cu bacul pentru cetăţenii străini sau apatrizii care intră în Romania prin punctul internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene din localităţile Isaccea şi Orlivka, precum şi acordarea de gratuitate pentru călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta Isaccea-Galaţi, acolo unde există un flux substanţial de cetăţeni ucraineni care fug din calea agresiunii militare ruse şi se refugiază în România sau trec din România pentru a ajunge în alte ţări din Uniunea Europeană“, a informat Dan Cărbunaru.

364.518 de ucraineni au intrat în România de pe 24 februarie, iar circa 82.000 de refugiați au rămas la noi

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, în România au intrat 364.518 de cetăţeni ucraineni, iar aproximativ 82.000 dintre ei au și rămas în țara noastră, conform datelor furnizate vineri, 11 martie, de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al guvernului a menţionat că acordarea de gratuitate la transportul rutier naţional sau internaţional, după caz, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizaţiilor de transport de persoane şi de marfă prevăzute de acordurile rutiere bilaterale sau multilaterale, decontarea contravalorii biletelor de călătorie gratuită, prin bugetul Autorităţii pentru Reformă Feroviară fac parte, de asemenea, din categoriile de facilităţi reglementate de Guvern în sprijinul celor care tranzitează sau intră în România din Ucraina.

“Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, vor stabili capacităţile de transport disponibile pentru a rezolva problema transportului rutier, în măsura disponibilităţii emise de operatorii de transport rutier de persoane către Consiliile Judeţene sau Primăria Municipiului Bucureşti”, a declarat Dan Cărbunaru.

ADVERTISEMENT

3.623 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

De la începerea conflictului din Ucraina, 3.623 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală. Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

În situaţii excepţionale, în cazul imposibilităţii efectuării transportului feroviar sau rutier, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi cu acordul statului de destinaţie, se vor putea organiza transporturi gratuite ale respectivelor persoane care vor să părăsească România prin curse aeriene de tip charter.

ADVERTISEMENT

Acordul statului de destinaţie se va transmite Ministerului Transportului şi Infrastructurii de DSU, achiziţia serviciilor de transport aerian charter urmând a se realiza prin procedură de achiziţie publică în regim de urgenţă, în conformitate cu Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare”, a completat Dan Cărbunaru.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Momentul când un şef de post dintr-o comună din Mehedinţi cade ca secerat...
Momentul când un şef de post dintr-o comună din Mehedinţi cade ca secerat la pământ. Florin avea doar 35 de ani şi era tatăl a două fetiţe
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Un ciclon foarte agresiv, în România. Vremea va pune mari probleme
Un ciclon foarte agresiv, în România. Vremea va pune mari probleme
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect