News

Ce gratuităţi şi facilităţi va acorda guvernul României refugiaților din Ucraina în domeniul transporturilor

O serie de gratuităţi şi facilităţi vor fi acordate pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina, după ce guvernul Ciucă a adoptat sâmbătă, 12 martie, un proiect de hotărâre dedicat.
12.03.2022 | 17:07
Ce gratuitati si facilitati va acorda guvernul Romaniei refugiatilor din Ucraina in domeniul transporturilor
ADVERTISEMENT

La finalul ședinței de guvern de sâmbătă, 12 martie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a făcut câteva precizări importante privind măsurile de sprijinire ale refugiaților ucraineni ajunși pe teritoriul țării noastre.

O serie de gratuităţi şi facilităţi vor fi acordate pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina

“Este vorba despre acordarea de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang regio şi interregio clasa a II-a, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, documentelor temporare de identitate, rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române.

ADVERTISEMENT

Scutirea de la plata tarifelor de trecere cu bacul pentru cetăţenii străini sau apatrizii care intră în Romania prin punctul internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene din localităţile Isaccea şi Orlivka, precum şi acordarea de gratuitate pentru călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta Isaccea-Galaţi, acolo unde există un flux substanţial de cetăţeni ucraineni care fug din calea agresiunii militare ruse şi se refugiază în România sau trec din România pentru a ajunge în alte ţări din Uniunea Europeană“, a informat Dan Cărbunaru.

364.518 de ucraineni au intrat în România de pe 24 februarie, iar circa 82.000 de refugiați au rămas la noi

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, în România au intrat 364.518 de cetăţeni ucraineni, iar aproximativ 82.000 dintre ei au și rămas în țara noastră, conform datelor furnizate vineri, 11 martie, de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al guvernului a menţionat că acordarea de gratuitate la transportul rutier naţional sau internaţional, după caz, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizaţiilor de transport de persoane şi de marfă prevăzute de acordurile rutiere bilaterale sau multilaterale, decontarea contravalorii biletelor de călătorie gratuită, prin bugetul Autorităţii pentru Reformă Feroviară fac parte, de asemenea, din categoriile de facilităţi reglementate de Guvern în sprijinul celor care tranzitează sau intră în România din Ucraina.

“Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, vor stabili capacităţile de transport disponibile pentru a rezolva problema transportului rutier, în măsura disponibilităţii emise de operatorii de transport rutier de persoane către Consiliile Judeţene sau Primăria Municipiului Bucureşti”, a declarat Dan Cărbunaru.

ADVERTISEMENT

3.623 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

De la începerea conflictului din Ucraina, 3.623 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală. Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

În situaţii excepţionale, în cazul imposibilităţii efectuării transportului feroviar sau rutier, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi cu acordul statului de destinaţie, se vor putea organiza transporturi gratuite ale respectivelor persoane care vor să părăsească România prin curse aeriene de tip charter.

ADVERTISEMENT

Acordul statului de destinaţie se va transmite Ministerului Transportului şi Infrastructurii de DSU, achiziţia serviciilor de transport aerian charter urmând a se realiza prin procedură de achiziţie publică în regim de urgenţă, în conformitate cu Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare”, a completat Dan Cărbunaru.

ADVERTISEMENT