News

Gravide obligate să intre în concediu, de teama controalelor. Abuzuri pe piaţa muncii din cauza pandemiei

13.10.2020 | 12:56
Gravide obligate sa intre in concediu de teama controalelor Abuzuri pe piata muncii din cauza pandemiei
A primit o informare cu recomandare de a intra in concediu de risc maternal pentru ca nu are tehnologia de a lucra de acasa
ADVERTISEMENT

În contextul pandemiei COVID-19, relația angajat – angajator a avut mult de suferit. Legislația permite companiilor să adopte o serie de măsuri pentru a face faţă crizei din economie. Se fac înţelegi amiabile, se trec oamenii în șomaj tehnic sau se iau măsuri de forță majoră. Fiecare opțiune prezintă atât o serie de restricții, cât și o serie de avantaje și dezavantaje.

Numai în prima lună în care România a fost în stare de urgenţă, peste 1.000.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă. Numărul este uriaş ţinând cont că în perioada de criză economică (2008-2012) s-au pierdut 700.000 de locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

Printre angajaţii care au de suferit în această perioadă se numără femeile însărcinate. Tot mai des apar cazuri cu femei care povestesc că au fost trimise în concediu de risc maternal sau chiar şi-au pierdut locul de muncă.

Trimisă acasă în concediu de risc maternal de teama controalelor

O femeie din Bucureşti, însărcinată în 19 săptămâni, a povestit pentru FANATIK că în momentul în care a anunţat la locul de muncă că este însărcinată a avut parte de o mare surpriză.

ADVERTISEMENT

“Am anunţat angajatorul de starea de graviditate. După ce a pus rezoluţia, m-au chemat cei de la protecţia muncii să îmi zică să îmi retrag inştiinţarea pentru că din cauza stării de alertă şi din cauza acestei pandemii, dacă ei anunţă la ITM starea mea de graviditate, sunt obligaţi să ma bage în concediu de risc maternal cu 70% din salariu indiferent dacă eu optez sau nu pentru acest concediu. Dacă nu anunţă la ITM, este totul ok şi îmi văd mai departe de treabă. Eu mi-am retras inştiinţarea pentru că nu vreau să rămân acasă cu 70%”, a declarat Ioana.

O femeie însărcinată are însă nişte drepturi la locul de muncă, drepturi pe care le pierde dacă nu anunță oficial angajatorul că este însărcinată. Pe lângă faptul că nu te poate concedia, ai dreptul la 16 ore libere pe lună pentru a merge la controalele medicale de urmărire a sarcinii. De toate aceste beneficii nu a vrut să se lipsească Ioana şi cu riscul de a-şi supăra şefii, a depus actele.

ADVERTISEMENT

“Am fost înştiinţată de medicul de medicina muncii că prezint risc şi nu pot să mă mai prezint la serviciu. Am vorbit cu ea, i-am explicat că mi se pare o prostie ce a recomandat, că mai repede mă infectez în hypermarket decât la serviciu. I-am spus că nu voi accepta să stau acasă şi voi veni în continuare la serviciu. Mi-a zis că în acest caz se vor face controale de la ITM şi DSP şi firma va primi amendă dacă nu e conformă cu regulile Covid. Dar, dacă îmi retrag înştiinţarea, nimic nu se va mai întampla. I-am spus că nu e treaba mea, nu îmi retrag cererea”, spune angajata.

Femeia a primit o informare cu recomandare de a intra in concediu de risc maternal pentru că nu are tehnologia de a lucra de acasă. “Nu a venit nimeni să verifice dacă poate sau nu lucra de acasă, nu a venit nimeni să verifice locul de muncă. Interesant este că a lucrat 3 luni de acasă când a fost starea de urgenţă”, explică Ioana.

ADVERTISEMENT
A fost înştiinţată de medicul de la medicina muncii că prezinta risc şi nu mai poate lucra
Tot mai des apar cazuri cu femei care povestesc că au fost trimise în concediu de risc maternal

Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti spune că angajata poate face o sesizare către DSP Bucureşti pentru eventualele nemulţumiri referitoare la factorii de risc incriminaţi.

“Pe durata stării de alertă, angajatorul poate dispune, cu consimţământul angajatului, desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, modificarea locului de muncă ori a atribuţiilor acestuia. Obligarea gravidelor de a intra în concediu maternal nu are suport legal în legislaţia în vigoare la această dată“, a declarant pentru Fanatik Constantin Bujor, inspector şef ITM Bucureşti.

Abuzurile la locul de muncă au apărut după starea de urgenţă

Din păcate nu este un caz singular. Mai multe femei mărturisesc că au avut aceleaşi probleme la locul de muncă din cauza pandemiei de coronavirus.

„Și la mine la muncă s-au confruntat fetele cu aceeași situație. Eu am anunțat fix în perioada de stare de urgenţă și nu a fost problemă. În schimb toate cunoștințele mele care au anunțat după starea de urgenţă au întâmpinat aceeași problemă. Și la fel, au renunțat să anunțe la ITM până s-au apropiat de termen astfel încât să primească salariul întreg”, spune Anca Oprea.

O altă femeie spune că şi ei i s-a recomandat să intre în concediu de risc maternal, dar a refuzat şi a mers la muncă până a intrat în prenatal.

„Eu am anunţat angajatorul de starea de graviditate pe perioada stării de urgenţă. În urma anunţului meu, mi-au dat un raport de la medicina muncii prin care îmi recomandau să intru în concediu de risc maternal. Am mers la muncă până mi-am luat concediu de odihnă şi apoi prenatal. Sunt obligaţi să îţi ofere raportul acela de la medicina muncii prin care ei îţi fac recomandări, după ce aţi anunţat despre statea de graviditate!”, spune Daniela Popescu.

Care sunt drepturile gravidelor şi ce obligaţii au angajatorii

Legistaţia care stă la baza acordării drepturilor femeilor gravide este ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 96 din 14 octombrie 2003, modificată şi completată cu Legea nr.25/2004,OUG 158/2005 şi Legea nr.154/2015.

Această legislaţie se aplică pentru: salariate gravide şi mame, lauze sau care alaptează, de cetaţenie română ori a unui stat membru al Uniunii Europene şi din Spaţiul Economic European, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator.

  • Obligatiile salariatelor gravide:

Angajatele gravide au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea. În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevazută anterior şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale.

  • Obligaţiile angajatorului

În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată privind faptul că este însărcinată, acesta are obligaţia să insţiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfaşoară activitatea.

Angajatorul are obligaţia să păstreze confidenţialitatea asupra stării de graviditate a salariatei şi nu va anunţa alţi angajaţi decât cu acordul scris al acesteia şi doar în interesul bunei desfăşurări a procesului de muncă, când starea de graviditate nu este vizibilă.

Angajatorul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a conditiilor de muncă şi/sau a programului de lucru al salariatei în cauză, să fie evitată expunerea acesteia la riscurile evidenţiate, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Dacă modificarea condiţilor de muncă şi/sau a programului de lucru nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul in care investigatiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale;

Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lauzie, în condiţiile prevazute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Ordonanţa de  urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea  nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

  • Ce nu au voie sa faca salariatele gravide:

– nu pot desfăşura munca în condiţii cu caracter insalubru sau greu de suportat.

– nu pot fi obligate să desfăşoare munca de noapte.

Angajatorii au obligaţia să le informeze permanent pe salariate, inclusiv prin afişare în locuri vizibile, o perioadă de 6 luni, în fiecare din unităţile pe care le deţin, asupra drepturilor pe care acestea le au în ceea ce priveşte respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, de la intrarea în vigoare a actelor normative care statuează drepturile respective.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2500-5000 lei:

  • Neefectuarea evaluarii riscurilor de la locurile de muncă, împreună cu medicul de medicina muncii;
  • Obligarea salariatelor gravide să efectueze o muncă grea care nu este în concordanţă cu starea ei de sănătate;
  • Neanunţarea în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă, pe raza căreia îsi desfăşoară activitatea asupra stării fiziologice a gravidei;
  • Nepăstrarea confidenţionalităţii stării gravidei;

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000-10.000 lei:

  • Neschimbarea locului de muncă după evaluarea riscului maternal;
  • Neacordarea concediilor medicate aferente acestei ordonanţe;
  • Neacordarea dispensă de 16 ore pe lună anagajatelor gravide în vederea efectuarii investigaţiilor medicale mai ample;
  • Obligarea gravidelor să efectueze munca de noapte şi în locuri cu risc ridicat, insalubre, etc
  • Desfacerea contractului individual de muncă atunci când gravida este în concediu de risc maternal, Lauzie, post natal sau în indemnizaţia crestere copil până la 2 ani;

Obligaţiile referitoare la măsurile care se iau pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID -19 sunt stabilite în Legea 55 din 15 mai 2020 care are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă.

La integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii însă nu are prevederi expres pentru situaţiile angajatelor gravide, care au născut recent sau care alaptează.

ADVERTISEMENT
Tags: