Grec, fan Steaua, şef la FRF, arestat că… spărgea farfurii la un chef!

Christos Papadopoulos a terminat IEFS la Bucureşti, în 1988, ţine cu Steaua, a condus departamentul de pregătire fizică al FRF în 2016-2017 şi are amintiri fabuloase din perioada studenţiei în România.
19.03.2018 | 14:21
Grec fan Steaua sef la FRF arestat ca spargea farfurii la un chef
ADVERTISEMENT

Christos Papadopoulos este grec, dar s-a născut la Schorndorf, în Germania, pe 7 octombrie 1964. A făcut studiile superioare în România şi a terminat IEFS la Bucureşti, în 1988. Şi-a luat diploma şi a plecat înapoi în Grecia. În 1992 s-a întors pentru a-şi face masteratul în judo, iar în 1997 a mai venit o dată pentru a susţine lucrearea de doctorat în pregătire fizică. Este stabilit de 25 de ani în Germania, căsătorit cu o grecoaică, are 3 copii născuţi „nemţi”.

A lucrat 9 ani la Schalke 04 (2000-2009) şi 5 ani la VfB Stuttgart (2011-2016, a fost pe banca „şvabilor” la dubla cu Steaua din 2012, în grupa E din Liga Europa, 2-2 la Stuttgart şi 5-1 la Bucureşti). A condus departamentul de pregătire fizică al FRF din primăvara lui 2016 (România – Lituania 1-0, amical, 24 martie, primul meci al naţionalei la Giurgiu, gol la debut Nicolae Stanciu în minutul 65), până la sfârşitul mandatului lui Cristoph Daum pe banca echipei naţionale, la mijlocul lui septembrie 2017. VEDEŢI IMAGINI CU CHRISTOS PAPADOPOULOS ÎN GALERIA FOTO DE MAI SUS!

ADVERTISEMENT

Mare fan Steaua şi Helmuth Duckadam

Să ne întoarcem, însă, la perioada studenţiei sale, petrecută, cum spuneam, în România, între anii 1984 şi 1988, în plină Epocă de Aur a lui Nicolae Ceauşescu, dar şi în plină Epocă de Aur a… Stelei! Încununată cu cel mai mare succes din istoria fotbalului românesc, câştigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986, în memprabila finală de la Sevilla, cu marea FC Barcelona, care, vă amintiţi, nu a reuşit să-l învingă pe Helmuth Duckadam în faţa zecilor de mii de suporteri spanioli, deşi evolua ca şi „acasă”, nici la loviturile de departajare. De aceea nu e de mirare că idolul tinereţii lui Christos Papadopoulos este fostul mare, la propriu, şi la figurat, portar al Stelei 1986.

Arestat că… spărgea farfurii la un chef!

Legăturile multiple, profesionale şi sentimentale, cu ţara noastră l-au marcat profund pe Christos, care spune că, la pensie, ar prefera să se stabilească la Bucureşti sau Poiana Braşov, nu în Germania! Chiar dacă în 1983, anul pregătitor în care a învăţat limba română, la Bacău, a fost… arestat de vajnicele organe de ordine pentru că a spart nişte… farfurii!!

ADVERTISEMENT

L-au salvat fotografiile cu prim-ministrul grec făcând acelaşi lucru!

Povesteşte chiar Christos, într-o română fluentă, chiar dacă au trecut 35 de ani de când „buchisea” primele vorbe în limba noastră, iar acel „dz” spre „ţ” caracteristic grecilor parcă dă o aromă de tzatziki vorbirii sale: „Era ziua unei colege, Elefteria, sărbătoream cu toţii, eram vreo 20 de greci, la hotelul ăla înalt, parcă «Moldova» îi spunea, aveau şi formaţie, am comandat, ca la petrecere, şi ne-a cântat un sirtaki. Cum e tradiţia la noi, am început să spargem farfurii. Imediat a venit Miliţia. Balamuc mare! Ne-au scos afară, ne-au încolonat doi câte doi, ne-au înconjurat ca pe prizonieri, aveau puştile îndreptate spre noi şi ne-au dus aşa pe bulevardul acela din centru vreo patru kilometri, până la sediul Miliţiei. În văzul tuturor trecătorilor! Ne-au reţinut, eu pot să spun că ne-au arestat, nu?,  pe motiv că atentasem la siguranţa statului şi că stricasem bunurile naţionale! Adică farfuriile… Am stat acolo ceva timp până am reuşit să luăm legătura cu ambasada. A fost nevoie de nişte fotografii cu Andreas Papandreou, prim-ministru grec de atunci, surprins cum făcea acelaşi lucru la un chef, adică spărgea farfurii, ca să înţeleagă tovarăşii miliţieni şi să ne dea drumul”.

„La bătrâneţe, dacă ar fi să aleg între Germania şi România, m-aş retrage undeva la Bucureşti sau Poiana Braşov. Mi-au plăcut enorm. Căldura oamenilor şi timpurile grele mi-au demonstrat că omenia e cea mai de preţ. Când ai pe masă doar o mămăligă mică şi din ea dai imediat unuia care nu are deloc, atunci contează. Pentru că, aici, în jumătatea de nord a Europei, oamenii sunt mai distanţi, iar dacă au o problemă, se duc imediat la psiholog, n-o spun prietenilor. La noi… mie aşa îmi place să zic de voi, la noi, că semănăm tare mult… la voi, la români, totul se rezolvă la o cafea, la o tablă, la o mămăligă cu brânză. Ca între prieteni”

ADVERTISEMENT

4 a stat Christos Papadopoulos la Bucureşti, între 1984 şi 1988, exact perioada de maximă glorie a Stelei, în care a câştigat Cupa Campionilor Euroapeni (7 mai 1986)

14 ani a lucrat Christos Papadopoulos în 1.Bundesliga: 9  la Schalke 04 (2000-2009) şi 5 la VfB Stuttgart (2011-2016)

ADVERTISEMENT

18 luni (martie 2016-sptembrie 2017) a condus Christos Papadopoulos condus departamentul de pregătire fizică al FRF

ADVERTISEMENT