ADVERTISEMENT
News

Grecia a deschis granițele pentru turiști. Accesul condiționat de testul PCR, dovada vaccinării sau vindecării de Covid-19

Autor: Adrian Ilie | 16.05.2021 | 13:42
Grecia a deschis granițele pentru turiști. Accesul condiționat de testul PCR, dovada vaccinării  sau vindecării de Covid-19
Românii vor putea intra în Grecia prin două punct de trecere a frontierei/ Sursa foto - hepta.ro

Autoritățile din Grecia au modificat regulile după care se face accesul pe teritoriul său,  acesta fiind permis pentru persoanele care au un test PCR negativ făcut recent, un document care să probeze că au fost vaccinate cu ambele doze sau dovada că au trecut prin boală în urmă cu 2-9 luni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, toate persoanele care intră  în Grecia au obligația să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form) care poate fi descărcat AICI. Formularul trebuie completat cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea călătoriei.

Noile reguli sunt în vigoare începând de ieri și vor fi valabile până pe 24 mai, când se vor anunța eventuale modificări, în funcție de situația epidemiologică din Grecia.

Documentul de vaccinare trebuie redactat în limba engleză

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe român, accesul în Grecia este permis celor care îndeplinesc cel puțin una dintre condițiile de mai jos:

ADVERTISEMENT

– prezintă rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

– prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la data efectuării rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

– prezintă o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

ADVERTISEMENT

Completarea formularului PLF este obligatorie indiferent de care din condițiile de mai sus este îndeplinită de persoanele care intră pe teritoriul elen.

Două puncte de frontieră deschise turiștilor

În ce privește punctele de frontieră terestră care pot fi  utilizate, Grecia a anunțat că prin vămile Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio este permisă intrarea tuturor categoriilor de persoane şi autovehicule. Programul de funcţionare al celor două puncte de trecere a frontierei este non-stop.

ADVERTISEMENT

Prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesionişti de mărfuri.

Mai sunt deschise două puncte de trecere a frontierei la Kakavia (granița cu Albania) şi Kipi (granița cu Turcia), dar aceste pot fi utilizată doar de către cetăţenii greci, persoanele cu rezidenţa în Grecia sau care călătoresc în Republica Elenă pentru motive esenţiale, în limita a 400 de persoane/zi.

ADVERTISEMENT

În schimb, nu există limită pentru traficul de autovehicule de marfă. Programul acestor două puncte de trecere a frontierei este 07:00 – 23:00.Nu este impusă o limitare a numărului de autovehicule de marfă care traversează punctele de trecere Kakavia sau Kipi.

MAE informează că rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autorităţile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la punctele de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv transportatorilor profesionişti”, a precizat Ministerul de Externe de la București.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 sau al Consulatului General al României la Salonic: 0030 2310 340088.

ADVERTISEMENT

Românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: 0030 6906 479076.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!