News

Grecia închide graniţele pentru turiştii dintr-o ţară cu multe cazuri de Covid-19. Urmează România?

05.07.2020 | 21:42
Grecia inchide granitele pentru turistii dintro tara cu multe cazuri de Covid19 Urmeaza Romania
ADVERTISEMENT

Noile cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 confirmate în ultimele zile pe teritoriul Greciei le-au determinat pe autorități să recurgă la o serie de măsuri radicale, chiar dacă începuseră deja să relanseze turismul. Astfel, Guvernul de la Atena a decis închiderea frontierei pentru cetăţenii din Serbia.

Interdicția este valabilă până pe 15 iulie, cu posibilitate de prelungire dacă datele epidemiologice o vor impune. În Belgrad a fost declarată vineri stare de urgenţă, după ce s-a înregistrat cea mai mare creştere a infectărilor cu noul coronavirus din ultimele două luni.

ADVERTISEMENT

Nu este exclus ca Grecia să închidă granițele și pentru turiștii români, având în vedere că o persoană sosită în urmă cu două zile în stațiunea Anissaras din Insula Creta a fost deja testată pozitiv. Chiar dacă nu prezintă niciun simptom specific, femeia își va petrece următoarele 15  zile în hotel, alături de toți cei cu care a intrat în contact.

Grecia trece la măsuri dure în contextul pandemiei de coronavirus. Au fost închise granițele pentru turiștii sârbi. Și românii ar putea avea interzis

Decizia anunțată duminică vizează toți cetățenii sârbi, cu excepția călătoriilor care nu pot fi amânate (de ex. profesionale, de afaceri), până pe 15 iulie. Poate fi prelungită în cazul în care situația epidemiologică din această țară nu se va îmbunătăți.

ADVERTISEMENT

Grecia, care a înregistrat mai puţin de 200 de decese din cauza COVID-19, a lansat o campanie de stimulare a turismului, domeniu ce asigură un sfert din Produsul său Intern Brut. La sosire, turiștii completează un formular în care li se cere să precizeze ţara de origine şi statele pe care le-au vizitat în ultimele două săptămâni, iar apoi primesc un cod de bare.

Reacția MAE după ce o turistă româncă a fost diagnosticată cu coronavirus în Grecia

Toţi pasagerii cursei aeriene respective au fost testaţi la sosire pentru COVID-19, iar rezultatele testelor prelucrate până la acest moment au confirmat un singur caz pozitiv. În prezent, cetăţeanul român este în autoizolare la hotel urmând ca, în cursul zilei de 5 iulie, să fie transportat la o unitate hotelieră desemnată ca locaţie pentru carantină.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale comunicate de către autorităţile elene, o anchetă epidemiologică vizând contacţii direcţi ai persoanei depistate pozitiv este în curs. Persoanele depistate pozitiv vor fi plasate în carantină, iar cele cu rezultat negativ al testării îşi vor putea continua sejurul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe la Digi 24.

Potrivit unui epidemiolog, autoritățile din domeniul sanitar sunt în alertă cu privire la românii care urmează să ajungă pentru a-și petrece vacanța. Din cauza numărului tot mai mare de cazuri, s-a decis înăsprirea controalelor, anunță specialistul.

ADVERTISEMENT

Turista a venit alaltăieri în Creta, cu avionul direct acolo, astăzi a venit informația că a fost găsită pozitivă la virus. Problema a fost cu turista că ea a fost declarată la un alt hotel și autoritățile au căutat-o acolo, însă nu fusese niciodată cazată la hotelul respectiv pentru că nu se deschisese.

Protocolul a fost ținut cum trebuia, toți turiștii care au venit în legătură cu ea sunt ținuți în carantină în următoarele 15 zile. Este foarte bine că turista româncă nu prezintă simptomele, e în stare foarte bună și asta ne face să credem că totul va decurge cum trebuie și pentru ea și pentru restul turiștilor.

Dacă vrem ca Grecia să nu devină Turcia sau America, trebuie mare-mare grijă. Turiștii trebuie să înțeleagă că autoritățile din Grecia au protocol bine pus la punct și strict și niciunul nu are cum să-l depășească. Românca turistă va pierde vacanța pentru următoarele 15 zile. Nu avem cum să spunem că nu are simptome și-n 3-4 zile să o lăsăm să-și continue vacanța. Nu! Ea a pierdut vacanța”, a explicat medicul.

ADVERTISEMENT