Fotbal intern

Am găsit gaura nemţilor: pe acolo se poate da lovitura!

Steaua îşi începe aventura europeană, miercuri, la Gelsenkirchen, cu Schalke 04, echipă pe care a mai întîlnit-o în grupele Europa League, în sezonul 2011 - 2012. Atunci, roş-albaştrii au...
15.09.2013 | 16:10
Am gasit gaura nemtilor pe acolo se poate da lovitura

Steaua îşi începe aventura europeană, miercuri, la Gelsenkirchen, cu Schalke 04, echipă pe care a mai întîlnit-o în grupele Europa League, în sezonul 2011 – 2012. Atunci, roş-albaştrii au plecat învinşi din Germania, 1-2, au remizat în Ghencea, 0-0, şi au reuşit calificarea în primăvara europeană.

De acum doi ani s-au schimbat multe, atît la Steaua, cît şi la Schalke 04. Nemţii, antrenaţi de Jens Keller, au început slab sezonul, însă şi-au revenit imediat ce la echipă a venit Kevin Prince Boateng, adus de la AC Milan. Mijlocaşul neamţ, care reprezintă Ghana, a pus umărul la două victorii extrem de importante, cu Leverkusen (2-0) şi cu Mainz (1-0), în deplasare, cînd a şi înscris un gol superb, de la 17 metri, la colţul lung.

Urmează o analiză completă a adversarei Stelei după ultimul meci, cu Mainz: unde excelează Schalke, care sînt punctele slabe ale nemţilor şi o discuţie despre fiecare jucător în parte.

Cum a jucat Schalke cu Mainz:

Aşezare: 4-2-3-1

Hildebrand – Uchida, Howedes, Matip, Aogo – Hoger, Neustadter – Farfan, Boateng, Draxler – Szalai

 PORTAR

Timo Hildebrand este titularul de drept, portarul de 34 de ani fiind extrem de experimentat. El are 7 selecţii la echipa naţională a Germaniei şi excelează, în special, la jocul aerian. Iese foarte bine pe centrări, este greu de bătut cu şuturi de la distanţă şi, foarte important, îi place să-şi repună rapid coechipierii pe contraatac cu degajări precise!

APĂRARE

Fundaşul dreapta Atsuto Uchida este extrem de disciplinat, joacă simplu, nu complică lucrurile pentru echipa sa şi, rareori, ajută ofensiva. Nu o face pentru că nu-l ajută calităţile tehnice. Choupo-Moting, de la Mainz, a creat nenumărate acţiuni periculoase de lîngă Uchida, pe care l-a depăşit cu mare uşurinţă în majoritatea fazelor.

Avantaj Cristi Tănase, care îl va avea adversar direct. Dacă mijlocaşul va şti să insiste pe acea parte, Steaua ar putea face diferenţa!

Stoperii Benedikt Howedes şi Joel Matip sînt extrem de puternici, amîndoi cîştigă cu uşurinţă duelurile aeriene, dar au probleme la combinaţiile în viteză, la firul ierbii. Sînt lenţi, greoi şi pot fi depăşiţi uşor dacă Steaua va insista cu combinaţii pe zona centrală.

Mainz nu a reuşit să-şi creeze nici o ocazie importantă din faze fixe, ba chiar s-a ales cu un gol încasat în urma unei astfel de faze, cînd Schalke a plecat pe contraatac, iar Boateng a finalizat superb.

Fundaşul stînga Dennis Aogo este acelaşi tip de jucător ca Iasmin Latovlevici. Fotbalistul de 26 de ani, care are 12 selecţii pentru Germania, are o viteză deosebită, un apetit ofensiv extraordinar şi este tipul de jucător care ajută foarte mult atacul cu centrări de calitate.

Adi Popa, care are şi el o viteză foarte bună, ar putea profita de găurile lăsate de Aogo în defensivă, care, de multe, ori se avîntă în atac şi lasă descoperit flacul stîng al lui Schalke.

 Linia mediană

Contra lui Mainz, mijlocaşi la închidere au fost Roman Neustadter şi Marco Hoger, însă contra Stelei este posibil ca ultimul să-i lase locul mult mai experimentatului Jermaine Jones.

Neustadter este un mijlocaş extrem de puternic, de 1,88 metri, greu de depăşit prin dribling şi, mai ales, la duelurile aeriene. Se completează perfect cu Jermaine Jones, un mijlocaş puternic, dar mult mai tehnic, care se implică şi în faza de construcţie a echipei. Cu Mainz, Jones a intrat în partea a doua a meciului, fiind odihnit de antrenor pentru confruntarea cu Steaua.

Mijlocaşii ofensivi

Tripleta din spatele atacantului este de-a dreptul letală. Farfan, Boateng, Draxler se completează foarte bine, toţi sînt tehnici, au viteză şi execuţii extraordinare în faţa porţii. Golul marcat de Boateng cu Mainz a plecat de la Draxler, care a driblat cu uşurinţă doi adversari, înainte de a-i deschide lui Prince drumul spre gol.

Draxler este într-o formă deosebită, el aducînd şi calificarea în grupele Champions League, în deplasarea de la PAOK (2-3), cînd a marcat o dată şi a oferit un assist pentru Szalai după o acţiune personală de 50 de metri.

Boateng nu mai are nevoie de prezentări, însă steliştii trebuie să ştie că Prince nu trebuie lăsat să tragă, întrucît are un şut extrem de puternic şi de precis. Cu Mainz a avut o singură oportunitate de a şuta, iar atunci a marcat!

Jefferson Farfan este extrem de rapid, tehnic şi este un foarte bun pasator. Îi place să rezolve prin dribling duelurile unu contra unu şi nu se sfieşte să finalizeze ori de cîte ori are culoar spre poarta adversă.

ATACANŢI

Marea problemă a elevilor lui Laurenţi Reghecampf o poate reprezenta revenirea lui Huntelaar, atacant ce tocmai s-a recuperat după o accidentare serioasă. Antrenorul Jens Keller a anunţat că olandezul ar putea juca împotriva Stelei, iar acest lucru nu este tocmai plăcut pentru fundaşii Stelei.

Huntelaar este un golgeter pur-sînge, cu 80 de goluri marcate în 119 partide pentru Schalke, şi cu 34 de reuşite în 60 de apariţii la prima reprezentativă a Olandei.

Adam Szalai, cel care a profitat de accidentarea lui Huntelaar, şi a jucat în toate partidele din acest start de sezon, este şi el un vîrf foarte puternic. A marcat de 4 ori în acest sezon, în campionat şi în Champions League, şi excelează, în special, la duelurile aeriene.

 ATENŢIE LA FAZELE FIXE:

Una dintre marile hibe ale echipelor româneşti, nu neapărat doar a Stelei, este cea a golurilor luate din fazele fixe! Schalke este extrem de periculoasă la fazele fixe, avînd nu mai puţin de şase jucători periculoşi.

Joel Matip (1,93 metri), Adam Szalai (1,93) Neudstadter (1,88),  Howedes (1,87), Boateng (1,87) şi Huntelaar (1,86) sînt jucători extrem de redutabili la duelurile aeriene. Steaua a încasat trei goluri din faze fixe în Europa, cel cu Chelsea însemnînd şi eliminarea echipei din Europa, sezonul trecut.

Ajax – Steaua 2-0, gol Alderweireld

Chelsea – Steaua 3-1, gol Terry

Steaua – Dinamo Tbilisi 1-1, gol Ustaritz

Tags: