Florin Ristei este o persoană foarte deschisă, povestind mai mereu pățaniile din viața lui. De data aceasta, artistul a dezvăluit că a rămas fără o sumă mare de bani. Prezentatorul de la Neața cu Răzvan și Dani a explicat cum s-a ajuns în acest punct.
Trăim în generația în care tehnologia a ajuns să evolueze extraordinar de mult, din orice punct de vedere. În ultimii 15 ani, investitorii în criptomonede au avut ocazia să se îmbogățească doar tranzacționând pe piața liberă. Cei care au cumpărat din timp aceste monede virtuale, au avut ocazia să le vândă la prețuri astronomice.
Florin Ristei se numără printre persoanele care au decis să investească în cripto. A cumpărat Bitcoin la un preț foarte bun, spune el, dar a ajuns să rămână cu investiția pe zero.
Într-o emisiune online cu Speak, Florin Ristei a venit cu mărturisirea despre pierderea sa financiară. Artistul a avut 0.8 Bitcoin, la un moment dat. În prezent, un Bitcoin valorează aproape 100.000 de euro, deci Ristei ar avea, acum 80.000 euro.
Când a apărut eGgold, artistul a vândut Bitcoin și a investit totul în această criptomonedă. Apoi și-a stocat investția în portofelul digital de acolo. De aici începe partea mai puțin fericită pentru Ristei. După ce a făcut transferul, a venit momentul să își schimbe telefonul mobil cu unul nou.
Odată telefonul schimbat, nu a mai intrat în aplicație, asta până într-o zi. A vrut să își verifice finanțele virtuale, dar nu a putut intra în aplicație pentru că nu autorizase e-walletul la noul dispozitiv.
De obicei, aceste aplicații sunt securizate și folosesc metode de autentificare cu doi factori. Problema este că, din comoditate, interpretul a refuzat această setare. Cu alte cuvinte, e-walletul lui Ristei a rămas asociat doar cu vechiul telefon, iar trecerea pe cel nou nu s-a mai putut face în lipsa dispozitivului precedent. Acest moment de neglijență, precum și lipsa de inspirație în domeniul investițiilor cripto, l-au ”ușurat” pe Ristei de o sumă frumoasă de bani, 80.000 de euro.
„Am investit când a fost cazul. Am cumpărat Bitcoin la un preț foarte bun. Aveam 0.8 la un moment dat. Ca să vezi cât de bou sunt. Aveam 0.8, da? A început eGold-ul!
Mi i-am transformat. Mi-am luat portofelul de la eGold, bineînțeles. Acum doi ani mi-am schimbat telefonul și n-am mai intrat. Am zis să-i las acolo forever.
La un moment dat, dau click să intru în portofel. Pai n-ai autorizat. Și m-a întrebat o d-aia (n.r. parolă de siguranță) de 32 de cuvinte, pe care nu o țin minte.
Nu-mi amintesc să mi-o fi pus, că nu eram atât de idiot să nu o fi notat. Eu îmi amintesc că de fiecare dată mă întreba aplicația: vrei să pui autentificare cu doi factori? Iar eu ziceam nu”, i-a povestit Florin Ristei lui Speak.
Prima criptomonedă a apărut în anul 2009. Cel care a înființat acest tip de monezi digitale este Satoshi Nakamoto, publicând prima documentație pentru Bitcoin în anul 2008.
Deși numele său este public, nimeni nu știe cine este Satoshi Nakamoto, dacă este o singură persoană sau este un pseudonim pentru o grupare de oameni. De-a lungul timpului au mai apărut și alte criptomonede, fiecare având tehnologii și scopuri diferite.
Spre deosebire de monedele clasice, criptomonedele nu sunt emise de nicio autoritate centrală. Astfel, nu pot fi manipulate de niciun guvern din lume.
Pe piață sunt disponibile sute de astfel de monezi digitale însă, Bitcoin rămâne cea mai populară dintre toate. Cele care o urmează îndeaproape sunt Ethereumul, Bytecoin, Ripple și Litecoin.