Life

Greșeala banală pe care o fac mai toți românii care stau la bloc și au o mașină de spălat. Amenda este usturătoare

Detaliul legat de mașina de spălat pe care trebuie să îl știe toți românii care stau la bloc. Nerespectarea lui atrage amenzi usturătoare.
29.06.2024 | 21:00
Greseala banala pe care o fac mai toti romanii care stau la bloc si au o masina de spalat Amenda este usturatoare
Detaliul legat de mașina de spălat pe care trebuie să îl știe toți românii care stau la bloc. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Mașina de spălat este unul dintre cele mai folosite electrocasnice. Aceasta se regăsește în toate gospodăriile și este esențială în casa fiecărui om. Însă, ceea ce nu știe multă lume este faptul că acest electrocasnic nu poate fi folosit oricând și oricum, mai ales la bloc.

Ce trebuie să știi dacă stai la bloc și ai de gând să folosești mașina de spălat

Mașina de spălat este indispensabilă în viața de zi cu zi. De obicei, nimeni nu ține cont de orele în care bagă la spălat, mai ales că scopul tuturor este acela de a avea hainele curate și uscate cât mai repede.

ADVERTISEMENT

Ei bine, ceea ce nu știe multă lume este faptul că mașina de spălat trebuie folosită cu respectarea anumitor reguli. Acestea se aplică persoanelor care stau la bloc, iar cine alege să le ignore, va fi sancționat cu amenzi usturătoare.

Fiind vorba despre un spațiu de locuit comun, cu mai mulți vecini, orele de liniște trebuie respectate. Intervalele de liniște, precum și sancțiunile care se aplică în cazul nerespectării lor sunt prevăzute în lege.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Legea 61/1991 este care stipulează faptul că producerea de zgomote puternice, fie folosind mașina de spălat, fie aspiratorul, se pedepsește. Cei care nu respectă legea, pot primi până la 1.000 de lei amendă.

Amenda crește dacă zgomotele respective sunt produse în timpul orelor de liniște din bloc. Cine trece cu vederea peste asta, riscă să primească de la 500 la 1.500 de lei amendă.

ADVERTISEMENT

Care este intervalul de liniște din blocuri. Acesta poate fi modificat de asociația de proprietari

Tot Legea 61/1991 este și cea care stabilește ce anume se înțelege prin sintagma ”ore de liniște în bloc”. Este vorba despre acele intervale orare cuprinse între 22:00 și 08:00, respectiv 13.00 – 14:00.

Aceste intervale nu sunt bătute în cuie, ceea ce înseamnă că pot să difere în funcție de fiecare bloc în parte. Pentru ca programul de liniște să fie modificat, este nevoie ca asociația de proprietari să se adune în ședintă și să voteze schimbarea sa.

ADVERTISEMENT

Nu doar cei care folosesc aspiratorul sau mașina de spălat în timpul orelor de liniște pot primi amenzi. Vizați sunt și cei care dau petreceri și ascultă muzică la un volum ridicat. În cazul lor, amenzile sunt mai mari și sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

Așadar, dacă locuiți la bloc, ar fi bine să vă informați cu privire la programul de liniște, înainte să folosiți mașina de spălat sau aspiratorul. S-ar putea ca acest gest aparent banal să vă coste destul de mult.

ADVERTISEMENT