Life

Greșeala care îți poate aduce o amendă de până la 30.000 de lei. Ce nu trebuie să faci dacă vrei să îți vinzi mașina

Fie că ești șofer, sau ai o mașină înmatriculată pe numele tău, este bine să eviți această greșeală. Îți poate aduce o amendă de până la 30.000 de lei.
30.05.2023 | 08:01
Greseala care iti poate aduce o amenda de pana la 30000 de lei Ce nu trebuie sa faci daca vrei sa iti vinzi masina
Greșeală care îți poate aduce o amendă de până la 30.000 de lei. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă modificare a Codului Rutier îți poate aduce o amendă de până la 30.000 de lei. Dacă ai o mașină și vrei să o vinzi, ar fi bine să nu faci acest lucru. Este considerat ilegal și poate atrage numeroase probleme.

Ce amendă primești dacă faci această greșeală

În Monitorul Oficial a fost publicată o lege încă din data de 26 mai. Aceasta se aplică deja începând de luni, 29 mai. Iar cei care încalcă legea riscă să primească o amendă care poate ajunge chiar și până la 30.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Despre ce este vorba? Vorbim despre legea nr. 142 din 24 mai 2023. Potrivit actului normativ, toate mașinile trebuie să aibă kilometrii reali. Astfel, cei care ajung să modifice kilometrajul vor fi sancționați conform legii, iar această amendă nu e deloc una mică. 

Trebuie menționat faptul că practica privind modificarea kilometrajului era des utilizată până acum. Nu puțini sunt cei care alegeau să facă acest lucru înainte să își vândă mașina, pentru a-i crește valoarea. Odată cu noua lege însă, lucrurile se vor schimba.

ADVERTISEMENT

Iar având în vedere sancțiunile pe care noua lege le aduce, cel mai probabil nimeni nu o să își dorească să mai riște. Practica este catalogată ca find una frauduloasă, iar o modificare voită și neautorizată a kilometrajului real nu este permisă.

Ce spune, de fapt, Codul Rutier

„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehivul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul.

ADVERTISEMENT

În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.”, se arată în noua modificare a Codului Rutier.

Ce amendă riscă cei care continuă să modifice kilometrajul mașini. Vorbim despre niște sume cu multe zerouri, în funcție de situație, conform legii deja publicate în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Astfel, posesorii de mașini care încalcă legea riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și chiar și 5.000 de lei. Printre altele, în anumite situații, amenda pentru acest lucru poate să ajungă chiar și la 30.000 de lei, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT