Life

Greșeala care te poate costa o amendă de 4.000 de lei. Ce trebuie să ai neapărat pe o astfel de mașină

Știai că o simplă greșeală te poate costa o amendă de până la 4.000 de lei? Dacă ești la volanul acestei mașini și nu ai un anumit simbol, riști o sancțiune aspră.
10.06.2023 | 22:13
Greseala care te poate costa o amenda de 4000 de lei Ce trebuie sa ai neaparat pe o astfel de masina
Greșeala care te poate costa o amendă de 4.000 de lei. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Șoferii care vor să evite o amendă usturătoare de până la 4.000 de lei, ar fi bine să cunoască această prevedere din Codul Rutier. Cei care condus o astfel de mașină sunt obligați prin lege să aibă un anumit simbol pe ea.

Ce simbol trebuie să ai pe mașină dacă transporți deșeuri

Cine sunt cei vizați și de ce riscă o amendă de până la 4.000 de lei. Conform Codului Rutier, șoferii care conduc vehicule ce transportă deșeuri sunt obligați să aibă un afiș cu semnul ”D”. Acest simbol confirmă faptul că mașina respectivă transportă deșeuri.

ADVERTISEMENT

Pe lângă această obligație, trusa medicală, triunghiurile reflectorizante, dar și stingătorul de incendiu ori vesta reflectorizantă sunt și ele obligatoriii. La acestea se mai adaugă evident și actele mașinii, dar și permisul auto.

Ce se întâmplă dacă transporți deșeuri și te oprește un polițist? Riști o amendă cât se parte de usturătoare. Codul Rutier spune că șoferii care nu au acest simbol pot fi amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Totodată, cei care transportă deșeuri periculoase mai sunt nevoiți să prezinte și alte cinci lucruri. Este vorba despre licența de transport / execuție pentru astfel de vehicule, dar și un certificat e agreere pentru vehicul, eliberat de R.A.R.

Ce amendă primesc șoferii care au ITP expirat

În același timp șoferii care transportă deșeuri periculoase mai sunt obligați să aibă echipamentele necesare pentru acesta, în conformitate cu prevederile A.D.R. La aceste se mai adaugă și un certificat A.D.R, dar și panourile și etichetele pentru semnalizare.

ADVERTISEMENT

Și șoferii care nu transportă substanțe periculoase riscă o amendă de până la 2.900 de lei. Cei care sunt opriți de poliție și au ITP-ul expirat se pot alege cu niște sancțiuni destul de aspre. De asemenea, ei riscă să rămână și fără certificatul de înmatriculare al mașinii.

Cât despre amendă, aceasta este în general cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Tocmai din acest motiv, șoferii ar fi bine să verifice constant actele mașinii pentru a nu face una dintre aceste greșeli.

ADVERTISEMENT

Și foliile auto pot atrage amenzi usturătoare. Dacă aceste nu sunt omologate, iar un șofer e oprit în trafic, poate ajunge să fie amendat de asemenea cu sume care pot ajunge tot până la 2.900 de lei, conform Codului Rutier. 

ADVERTISEMENT