News

Greșeala care te poate lăsa fără permis și plăcuțe de înmatriculare în Grecia. Și amenzile sunt consistente

Odată cu începerea sezonului turistic, românilor care merg în Grecia le-ar fi de folos să cunoască o serie de particularități ale legislației rutiere din această țară.
12.06.2022 | 15:21
Greseala care te poate lasa fara permis si placute de inmatriculare in Grecia Si amenzile sunt consistente
Legislația rutieră din Grecia este mai aspră decât cea din România/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a publicat la începutul acestei luni un ghid pentru românii care călătoresc în Grecia, cu informații legate de normele de prevenție a îmbolnăvirii cu Covid-19, asistența medicală, circulația auto și reguli pentru românii care doresc să-și stabilească rezidența pe teritoriul elen.

Șoferii și pasagerii care aruncă gunoaie din mers, pedepsiți cu asprime

Deși în general regulile de circulație sunt similare celor din România, legislația rutieră greacă are o serie de specificități de care șoferii trebuie să țină seama. De exemplu, aruncarea din mers de obiecte care pot polua sau provoca incendii, cum ar fi țigările, este sancționată foarte dur, cu suspendarea permisului și ridicarea plăcuțelor și certificatului de înmatriculare pe o perioadă de 60 de zile.

ADVERTISEMENT

Este interzisă utilizarea telefonului mobil la volan, precum și a aparatelor anti-radar şi de detectare a radarului. Aceasta din urmă este sancționată cu amendă de 2.000 de euro și reținerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile.

De asemenea, costurile parcării ilegale sunt prohibitive: amenda este cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

ADVERTISEMENT

În informarea MAE sunt precizate faptele pentru care poliția elenă poate reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare:

 • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
 • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
 • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
 • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
 • Nerespectarea semnalelor semaforului;
 • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
 • Condusul pe contrasens.
ADVERTISEMENT

Pe autostradă, limita de viteză este de 130 km/h. „Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile)”, precizează sursa citată.

Lista amenzilor care pot fi date de polițiștii eleni șoferilor

Alte sancțiuni prevăzută în noul Cod Rutier valabil în Grecia sunt:

1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti – ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

ADVERTISEMENT

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului – ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

 • 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat – amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
 • 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat – amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
 • peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat – ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.
 • conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l – ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră – amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului – amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” – amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase – amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staționarea și parcarea ilegală – amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap – ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată – ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă – ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările – ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Introducerea canistrelor cu benzină poate fi pedepsită penal

Mai trebuie  menționat că este interzisă introducerea în Grecia, în canistre sau alte recipiente, de produse petroliere/ combustibili.

În ce privește taxele pentru autostrăzi, acestea variază în funcție de lungimea tronsonului utilizat. De exemplu, între Salonic și Atena, taxele sunt cuprinse între 30 și 58 de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: