News

Greșeala făcută de mulți români la completarea declarației pe proprie răspundere. Riști amendă dacă nu respecți regula aceasta

17.04.2020 | 09:04
Greseala facuta de multi romani la completarea declaratiei pe proprie raspundere Risti amenda daca nu respecti regula aceasta
ADVERTISEMENT

Declarația pe propria răspundere încă ridică multe semne de întrebare și foarte multe persoane o completează greșit și riscă să fie amendați. Una dintre greșelile pe care cetățenii români o comit este legată de semnătura electronică.

Grupul de Comunicare Strategică, lămuri despre declarația pe propria răspundere

Cetățenii români pot ieși din casă pentru nevoi urgente sau cumpărături în baza unei declarații pe propria răspundere. Decizia a fost luată în contextul pandemiei de coronavirus, însă foarte mulți greșesc și la ora actuală riscând să fie amendați de oamenii legii.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai mari greșeli este semnătura electronică. Grupul de Comunicare Strategică informează că doar cei care au acest drept pot apela la aceasta metodă pentru că nu este de ajuns imitarea semnăturii pe ecranul telefonului sau al calculatorului. Concret, cine nu are drept, trebuie să semneze declarația olograf (de mână). 

„Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”, se arată pe pagina de Facebook a Grupului de Comunicare Strategică.

ADVERTISEMENT

Declarația pe propria răspundere se semnează numai de mână

Prin urmare, declarația pe propria răspundere trebuie redactată sau completată de pe calculator / laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF ca mai apoi să fie necesară tipărirea acesteia. Nu trebuie uitată semnătura olografă (de mână) a titularului.

Documentul printat și semnat poate fi fotografiat și păstrat în telefonul mobil sau tabletă pentru a fi arătat autorităților atunci când sunteți opriți pe stradă. Așadar, semnătură olografă face ca prin semnarea actului să existe răspundere juridică cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere.

ADVERTISEMENT

Cât despre persoanele care nu acces la Internet trebuie să știe că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf „cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție”, spune Grupul de Comunicare Strategică.

În ceea ce privește descărcarea acestui act autoritățile au pus la dispoziție mai multe site-uri. Printre acestea se numără site-ul Ministerului Afacerilor Interne site-ul Știri Oficiale și site-ul STS. 

ADVERTISEMENT

De asemenea, în urmă cu ceva vreme autoritățile au informat că poate fi folosită aceeași declarație pe propria răspundere prin schimbarea datei în situațiile în care „motivele deplasării și traseul rămân neschimbate”.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din...
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din lumea sportului
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Emil Rengle visează deja la o căsătorie cu noul iubit
Emil Rengle visează deja la o căsătorie cu noul iubit
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română