News

Greșeala făcută de spanioli. Cum s-ar fi putut reduce substanțial numărul de cazuri de coronavirus

16.04.2020 | 08:56
Greseala facuta de spanioli Cum sar fi putut reduce substantial numarul de cazuri de coronavirus
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de profesorul Luis Orea de la Universitatea din Oviedo, Spania, a demonstrat că autoritățile au comis o mare greșeală care i-a costat scump, motiv pentru care numărul cazurilor de îmbolnăviri este atât de mare în clipa de față. Concret, Guvernul spaniol nu a impus starea de urgență mai devreme.

Unde au greșit spaniolii și de ce au un număr mare de cazuri de coronavirus

Autoritățile spaniole au decretat stare de urgență pe 14 martie, o măsură despre care profesorul Luis Orea spune că ar fi trebuit luată mai devreme. Potrivit unui studiu realizat de echipa de cercetători de la Universitatea din Oviedo, dacă Guvernul impunea starea de urgență încă de pe 7 martie numărul cazurilor de îmbolnăviri ar fi fost mai mic.

ADVERTISEMENT

La ora actuală 177.633 de spanioli sunt infectați cu noul tip de coronavirus, însă această cifră ar fi putut fi redusă cu 62,3% dacă închiderea granițelor țării ar fi avut loc cu o săptămână mai devreme decât s-a făcut în mod normal.

Starea de urgență în Spania trebuia impusă mult mai devreme?

Reputatul profesor spaniol este de părere că numărul de cazuri înregistrate la 4 aprilie 2020 ar fi fost de 47.000, în situația în care starea de urgență intra în vigoare pe 7 martie, în loc de 14 martie. Prin urmare, numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus ar fi fost mai mic cu o treime decât cele înregistrate efectiv la acea dată.

ADVERTISEMENT

„O astfel de scădere ar fi împiedicat prăbușirea multor spitale din Spania”, au declarat autorii studiului citați de cotidianul spaniol 20min.es.

Un alt lucru pe care studiul l-a adus în prim-plan este ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost deloc impusă starea de urgență. În aceste condiții sumbre numărul de cazuri pozitive pe teritoriul Spaniei continentale ar fi crescut de la 126.000 la 617.000 începând cu 4 aprilie 2020.

ADVERTISEMENT

Concluzia care poate fi extrasă din acest studiu este că prin impunerea stării de urgență au fost evitate aproximativ 491.000 de infecții confirmate cu noul tip de coronavirus.

Spania a devenit a doua țară afectată grav de pandemia de coronavirus, după Italia. Autoritățile au prelungit starea de urgență până pe 14 aprilie și au achiziționat teste rapid din China în cadrul unui program de achiziții în valoare de 432 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

„Toate administrațiile lucrează fără încetare pentru a obține materiale sanitare. Este un război autentic pentru a obține măști, teste rapid, ventilatoare…”, declara ministrul de Finanțe spaniol la finalul lunii martie, relatează El Pais.

 

ADVERTISEMENT