News

Greșeala la simularea de la Evaluare Națională 2023 depistată de un profesor. Eroare majoră la limba română

Greșeala majoră pe care un profesor de limba și literatura română a semnalat-o la simularea de la Evaluare Națională 2023.
26.03.2023 | 18:01
Greseala la simularea de la Evaluare Nationala 2023 depistata de un profesor Eroare majora la limba romana
Greșeala semnalată de un profesor de limba română la simularea de la Evaluare Națională 2023. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Care a fost greșeala pe care un profesor de limba română a depistat-o la elaborarea subiectelor de la simularea Evaluării Naționale. Cerința care i-a pus în dificultate pe cei care au alcătuit subiectele.

Greșeala semnalată de un profesor de limba română la simularea de la Evaluare Națională 2023

Luni, 20 martie, peste 160.000 de elevi ai claselor a VIII-a din România au susținut simularea la proba de limba română de la Evaluare Națională 2023. Subiectul pe care elevii l-au avut de rezolvat a fost postat și pe site-ul ministerului – Subiecte.edu.ro. Tot aici a fost prezentat și baremul adecvat.

ADVERTISEMENT

La câteva zile după simulare, un profesor de limba română a anunțat că a constatat o eroare de formulare în alcătuirea cerințelor. Potrivit lui Ionel-Dumitru Nedelcu, la Subiectul I, punctul B, subpunctul 4 este greșit formulat din punct de vedere științific. Asta pentru că polisemia nu este o relație între două cuvinte.

Cadrul didactic explică, pentru Edupedu.ro, că polisemia este capacitatea cuvintelor de a avea mai multe sensuri. Aceasta nu este o relație între mai multe cuvinte, cum a apărut în cerința de la simulare.

ADVERTISEMENT

Subiectul de la simularea de la limba română este următorul: ”Există o relație de polisemie între cuvintele subliniate în secvențele din seria:

  • a) „mai rămânea timp pentru o baie în lac”; Meșterul trebuie să pună faianța în baie.
  • b) „ cai care evoluaseră pe parcursul a 12 zile”; Profesorii îi evaluaseră pe elevii școlii.
  • c) „Restul materiilor li s-a părut o simplă formalitate”; „O probă deosebit de dificilă”.
  • d) „un parcurs executat într-un timp excelent”; „este pus să parcurgă un traseu cu obstacole”.
ADVERTISEMENT

Ce erori conține formularea cerinței

Conform baremului de corectare al subiectului de la simulare, publicat de Ministerul Educației, varianta corectă era a) – mai rămânea timp pentru o baie în lac”; Meșterul trebuie să pună faianța în baie.

Profesorul Nedelcu spune că formularea cerinței conține erori și vine cu explicații. ”În primul rând, polisemia nu este o relație între cuvinte. Polisemia este o „capacitate a majorităţii cuvintelor din limbile naturale de a avea mai multe sensuri” (…).

ADVERTISEMENT

Sinonimia, antonimia și omonimia sunt relații între cuvinte diferite, relații bazate pe identități, diferențe sau opoziții de formă sau de conținut. Polisemia însă nu este o relație între două cuvinte diferite, ci este o calitate intrinsecă a unui cuvânt. Vorbim de polisemia unui cuvânt, adică de trăsătura lui de a avea mai multe sensuri înrudite.

La simulare s-au dat două enunțuri: ”mai rămânea timp pentru o baie în lac.” și ”Meșterul trebuie să pună faianță în baie.” În aceste enunțuri nu există două cuvinte cu forma „baie”. Există un singur cuvânt „baie”, cu două sensuri înrudite: „scăldat” și „încăpere special amenajată pentru îmbăiere”. Un singur cuvânt polisemantic, nu două cuvinte în relație de polisemie. Dacă ne uităm în dicționar, vom vedea că cele două sensuri sunt înregistrate în același articol de dicționar”, explică profesorul.

ADVERTISEMENT