Cu siguranță ai folosit cel puțin o dată acele dozatoare de săpun din băile publice. Însă, aceste recipiente pot, de fapt, să-ți afecteze sănătatea. Pericolele ascunde dezvăluite de specialiști.
Modul în care utilizăm dozatoarele de săpun și dezinfectant poate, fără să conștientizăm, să contribuie la răspândirea contaminării. Apăsarea dozatoarelor de sus, în special a celor care sunt reîncărcabile cu săpun vrac, poate aduce riscuri considerabile pentru sănătate.
Studiile realizate de National Institutes of Health (NIH) au evidențiat un risc semnificativ pentru sănătate în ceea ce privește dozatoarele din toaletele publice. Aproape 1 din 4 astfel de dozatoare conțin bacterii periculoase, care pot provoca diverse infecții.
Printre acestea se numără Klebsiella pneumoniae, o bacterie implicată în infecții urinare și pulmonare, și Serratia marcescens, asociată cu infecții spitalicești, adesea rezistente la antibiotice.
Astfel, dacă atingi partea superioară a dozatorului, mai ales când aceasta este murdară sau crăpată, există riscul de a transfera bacterii pe mâinile tale înainte chiar de a te spăla. Și în cazul în care săpunul din interior a intrat deja în contact cu bacteriile, nu vei face decât să le răspândești și să le înmulțești pe mâini.
Riscul este cu atât mai mare când aceste dozatoare de săpun sunt utilizate în spații publice, precum şcoli, spitale, restaurante, birouri sau centre comerciale, acolo unde igiena ar trebuie să fie pe primul loc.
Pentru a evita riscurile cu care vin la pachet dozatoarele de săpun din băile publice, este nevoie să iei în considerare câteva măsuri de precauție. Folosește acele recipiente care folosesc rezerve sigilate.
Nu pune săpun nou peste cel vechi, deoarece acest obicei poate permite bacteriilor să pătrundă în rezervor. Optează pentru dozatoare fără contact direct și alege modele cu senzor sau pedală, pentru a diminua riscul de transmitere a bacteriilor și a evita contactul manual, scrie dcmedical.ro.