Multe persoane cred că în momentul în care consumă lapte se bucură de toate beneficiile sale. Adevărul este însă altul, spun specialiștii care trag și un semnal de alarmă în acest context.
În comerț găsim o mulțime de produse lactate. Putem consuma iaurturi, brânză, cașcaval, dar și lapte. Și totuși sunt aceste produse o alegere chiar atât de sănătoasă precum se spune?
Un medic a vorbit despre acest subiect. Iar printre altele, acesta a adus în discuție și greșeala pe care multe persoane o fac în momentul în care consumă lapte. În primul rând acesta trebuie consumat doar după o verificare atentă.
Sunt persoane care suferă de intoleranță la lactoză, sau au o anumită sensibilitate. Astfel, pot apărea stări neplăcute după consumul unui pahar de lapte. Același lucru e valabil și în cazul unui consum de brânză sau cașcaval.
În același timp, mai trebuie luat în calcul și faptul că laptele din comerț nu mai este cel care era o dată. Mai exact, el nu poate fi comparat cu cel proaspăt muls de la animale, având în vedere că trece printr-o serie de procese.
Medicul Lavinia Bratu spune că de asemenea, laptele nu trebuie consumat chiar atât de des. Este nevoie să fie inclus într-o alimentație cât se poate de variată astfel încât să ne bucurăm de toate beneficiile sale.
„Aș spune că laptele este un aliment pe care mamiferele îl produc în primii ani de viață pentru hrănirea puilor. Noi am luat acest lapte și îl ducem mai departe. L-am avut și pe timpul bunicilor. (…).
Cumva nici nu aveau bunicii și străbunicii noștri un mediu de păstrare a laptelui care este un aliment extrem de perisabil și se transforma foarte repede într-un lapte covăsit. Deci cumva era transformat, prin procesul de fermentare, care îi schimbă total compoziția și biodisponibilitatea pentru organism”, a spus Lavinia Bratu.
Și totuși ce alternative avem? Medicul spune că iaurtul este cea mai bună alegere. Acesta este un probiotic extraordinar și face bine organismului. Evident, este esențial ca persoanele care au intoleranță la lactoză să fie conștiente de pericolele la care se expun atunci când consumă lactate, indiferent de formă.
”Iaurtul este un probiotic extraordinar, vorbim despre alimentele medicament, și unul dintre alimentele medicament sunt aceste probiotice și prebiotice”, a mai explicat Lavinia Bratu la Antena 3 CNN.