Atunci când mergeți la restaurant și comandați vin fiți foarte prudenți. Dacă nu luați în calcul anumite detalii riscați să consumați mai mult alcool decât v-ați propus și să dezvoltați probleme de sănătate. Iată ce sfaturi are un somelier.
Vinul este printre cele mai comandate produse de la un restaurant. Multe persoane îl solicită ospătarilor, însă nu știu ce greșeală să evite. De altfel, unele dintre ele sunt confuze și de lista lungă de sortimente din meniul care li se aduce în față.
”Știu că lista lungă de vinuri a unui restaurant poate fi copleșitoare. Mai multe pagini cu caractere mici pot provoca anxietate și confuzie cu privire la ce să comandați, dar, în calitate de somelier, am învățat să înțeleg toate aceste subtilități, astfel încât tu să fie nevoie să le înțelegi.”, potrivit unui somelier, conform Capital.
Somelierii spun că niciodată să nu comandați de la un restaurant vinurile pe care le găsiți și la un magazin alimentar sau într-un alt loc. Asta pentru că o masă în oraș este o șansă de a descoperi diferite variante de vin și nu de a le consuma pe aceleași.
Totodată, nu este indicat să consumați vin în sticle din zone viticole fiindcă scoateți foarte mulți bani din portofel, achitând poziția exclusivă și nu neapărat calitatea. ”În schimb, eu vânez zone din jurul acestor repere pentru a-mi extinde experiențele și a economisi bani.” mai mărturisește același somelier.
De asemenea, sunt de evitat vinurile roșii, grele, care au un conținut mare de alcool. Acestea nu sunt deloc bune pentru organism. De altfel, pe vreme caldă, dacă veți consuma vin roșu puteți solicita personalului să vi-l aducă rece, fiindcă alcoolul nu va mai fi atât de puternic.
”Am învățat că băutorii de vin americani apreciază vinurile roșii îndrăznețe. Din păcate, multe localuri servesc aceste vinuri în sticle tinere. Este o dilemă, deoarece restaurantele trebuie să își vândă vinurile, dar ar profita de pe urma învechirii (…)
Pe vreme caldă, serviți aceste vinuri roșii răcite. În timp ce răsfoiți meniul și comandați, cereți somelierului să răcească vinul. Vinul va fi gata când se servesc aperitivele”, mai spun somelierii.
Mare atenție, totuși, la consumul de alcool, fiindcă poate fi foarte dăunător organismului. Medicul Anca Hâncu a avertizat la un moment dat că alcoolul este, conform OMS, o substanță psihoactivă, toxică și care creează dependență, relatează Antena 3 CNN.