Life

Greșeala pe care nu trebuie să o faci atunci când mănânci cartofi: “Poate provoca moarte în unele cazuri”

Greșeala pe care trebuie să o eviți atunci când vrei să mănânci cartofi. În anumite situații, aceasta “poate provoca moarte”.
13.02.2025 | 17:05
Greseala pe care nu trebuie sa o faci atunci cand mananci cartofi Poate provoca moarte in unele cazuri
Ce greșeală să eviți atunci când consumi cartofi. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

O grădinăreasă a dezvăluit care e greșeala făcută de multe persoane atunci când mănâncă cartofi. În anumite cazuri, aceștia pot avea un compus periculos, care poate da simptome grave și se poate ajunge chiar la deces.

Greșeala făcută de mulți atunci când consumă cartofi

Cartofii sunt consumați de multe persoane la diverse mese. Se pot prepara în diferite moduri și există numeroase rețete pe baza lor.

ADVERTISEMENT

O grădinăreasă cu experiență a vorbit despre o greșeală pe care multe persoane o fac atunci când consumă cartofi. În unele cazuri, ar putea chiar să fie “amenințătoare pentru viață”.

Dacă ai lăsat cartofii în dulap timp de câteva săptămâni, s-ar putea să vezi că aceștia au început să încolțească sau chiar să devină verzi.

ADVERTISEMENT

Germenii nu trebuie consumați și, chiar dacă multe persoane îi taie, folosesc cartofii în mod obișnuit. Cu toate acestea, cartofii care încolțesc sau înverzesc nu trebuie consumați.

Într-un clip video, grădinăreasa a spus că, dacă cartofii încolțesc sau devin verzi, aceștia au un compus numit “solanină”. Acesta este un “pesticid natural”, care ține dăunătorii departe de plantă.

ADVERTISEMENT

“Dacă este ingerat de oameni în cantitățile potrivite, poate provoca vărsături, greață, paralizie și chiar moarte în unele cazuri”, a explicat aceasta pe TikTok.

ADVERTISEMENT

În continuare, femeia a dezvăluit o poveste reală, petrecută în 1979. La momentul respectiv, 78 de elevi s-au îmbolnăvit grav după ce au consumat cartofi, lăsați la școală în timpul vacanței de vară.

Elevii au mâncat cartofi fierți, cu o concentrație mare de solanină. Aceștia au avut simptome precum vărsături, dureri abdominale și chiar depresie sistemului nervos central, potrivit British Medical Journal.

Deși niciunul dintre elevi nu a murit după consumul de cartofi, mai mulți au intrat în comă. În termen de cinci zile, toți și-au revenit complet, din fericire. Unii au continuat, timp de câteva zile după acea întâmplare, să aibă halucinații.

Ce poți face cu cartofii încolțiți

Deși nu este recomandat să consumi cartofii încolțiți sau care au început să înverzească, îi poți utiliza în alte scopuri. De exemplu, poți începe să-ți cultivi propriii cartofi în grădină.

Trebuie doar să îndepărtezi majoritatea germenilor, în afară de cei de deasupra. După aceea, îi poți așeza într-o tavă de semințe și să îi pui “într-un loc însorit”. Pervazul unei ferestre sau o seră sunt locuri ideale, potrivit express.co.uk.

Poți consuma cartofii în siguranță doar dacă îndepărtezi toți germenii, iar cartoful nu este “zbârcit”, după cum spune Lauren Harris-Pincus, specialist în nutriție.

“Din păcate, gătitul nu distruge acești compuși, așa că nu este recomandabil să preparați sau să mâncați cartofi cu germeni sau părți verzi.

Cu toate acestea, este probabil în regulă să mâncați cartofi care au germinat dacă puteți tăia întregul germen și orice părți cu tentă verde ale cartofului și dacă nu sunt încrețiți și zbârciți.

Folosesc un cuțit de curățat pentru a scoate ochii după ce am tăiat germenii, iar dacă există mai mult de o zonă mică care arată verde, arunc cartoful”, a explicat aceasta pentru Eating Well.

Tags: