Atunci când pui varză murată sau gogoșari la murat trebuie să ții cont de anumite lucruri, spune celebra expertă în rețete culinare Gina Bradea. Vedeta de pe internet care a înnebunit lumea cu preparatele sale oferă trucurile la care recurge când se apuc de pus murături pentru iarnă.
Toamna e deja aici și și-a cam intrat în drepturi! E perioada în care gospodinele se preocupă în sspecial de murături când vine vorba de pregătirea cămarei pentru sezonul rece. În fiecare colț al țării, mai ales în mediile rurale, e forfotă mare în bucătărie în oerioada asta. Legumele și fructele de vară sunt transformate cu măiestrie în murături și conserve, ca să ne putem bucura de gustul și bogăția anotimpului care apune până la prima zăpadă.
Murăturile reprezintă una din principalele tradiții la români, fiind mai mult decât o simplă metodă de conservare. În fiecare regiune, dar și în fiecare familie, există reguli și reguli când pui varză murată, castraveciori sau alte legume atât de delicioase, de care ne vom despărți în curând.
Gina Bradea, cunoscută autoare de rețete culinare, vine în întâmpinarea gopsodinelor cu trucurile sale, unele de care ține cont și cu ajutorul cărora, spune ea în cea mai recentă carte scoasă pe piață, reușește să aibă murături perfecte, bune de consum până în primăvară.
Cămara cu bunătăți a Ginei Bradea ascunde 52 de rețete de conserve, la borcan, pentru sezonul de iarnă. În cartea sa, „Cămara cu bunătăți: secretele mamei Gina Bradea”, autoarea împărtășește secretele pe care le-a deprins de-a lungul a peste 40 de ani de experiență în materie culinară. Unele din trucuri le-a aflat de părinți și bunici. Pe altele le-a descoperit singură, experimentând, așa cum face fiecare bucătar priceput.
Primul sfat pe care îl oferă Gina Bradea este următorul: alege ingredientele corecte. Specialista în tradițiile culinare românești spune că trebuie să fim atenți ca legumele pe care le folosim pentru borcanele din cămară să fie proaspete, indiferent că vorbim de ardei iuți, castraveți, gogonele sau gogoșari. Trebuie să fie tari, fără niciun semn de degradare.
Apoi, dacă vorbim despre murăturile în saramură, Bradea ne recomandă să nu scăpăm toată cutia de sare în borcane! O lingură cu vârf la un litru de apă este mai mult decât suficientă. Apoi, trebuie evitate aspirina sau conservanții din comerț, deoarece distrug bacteriile lactice, probiotice naturale esențiale pentru sănătatea noastră.
Dacă pui varză murată, o delicatesă pe care Gina Bradea o prepară cu multă atenție, e bine să nu folosești prea mult hrean. Dacă pui hrean în exces, varza se va întări și își va pierde din savoare. De asemenea, ”Mama Gina” mai spune să folosim capace noi și bine sterilizate pentru borcane. După sigilare, trebuie lăsate o săptămână pe masă, la temperatura camerei, pentru observarea eventualelor imperfecțiuni.
Fie că punem varză murată sau gogoșari pentru iarnă, sterilizarea borcanelor e foarte importantă, aspect pe care Gina Bradea îl subliniază în repetate rânduri în cartea sa plină de secrete. Gospodina-vedetă spune că e bine să fie sterilizate în cuptor, la o temperatură de 140-150 de grade. Se țin pentru 10 minute, la un foc puțin mai mare.
Ca să ai parte de gogoșari și castraveți crocanți, Gina recomandă umplerea acestora cu struguri, conopidă sau broccoli. Pentru castraveții murați în oțet, e necesar să adăugăm un pic de zahăr pentru păstrarea crocănțelii acestora.
Mai multe detalii despre trucurile Ginei Bradea puteți găsi în cartea sa, disponibilă deja la editura Bookzone.