News

Greșeala pe care o fac mulți dintre cei care suferă de diabet. Medicii au tras semnalul de alarmă

Un nou studiu scoate la iveală o problemă uriașă care afectează aproape 40% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
06.04.2025 | 14:55
Greseala pe care o fac multi dintre cei care sufera de diabet Medicii au tras semnalul de alarma
Greșeala pe care o fac mulți dintre cei care suferă de diabet. Renunță la tratament. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape 40% dintre pacienții diagnosticați recent cu diabet zaharat de tip 2 renunță la tratament încă din primul an. Această decizie le pune viața în pericol, iar specialiștii atrag atenția că problema nu ține doar de neglijență. Medicii ar putea face lucrurile diferit pentru a-i ajuta pe bolnavi să rămână consecvenți.

Greșeala pe care o fac mulți dintre cei care suferă de diabet

Cercetarea a fost realizată de experții de la UVA Health și scoate în evidență greșelile care apar în primele luni de la diagnostic. Una dintre ele este abordarea strict medicală, fără să se țină cont de viața reală a pacientului.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, pacienții nu abandonează tratamentul pentru că vor, ci pentru că simt că nu se regăsesc în planul impus. Fie nu înțeleg cum să-l urmeze, fie li se pare prea complicat pentru rutina lor zilnică.

Autorii studiului recomandă ca medicii să folosească mai des monitoarele de glucoză, acei senzori care se atașează pe piele și arată glicemia direct pe telefon. Acum sunt disponibile și fără rețetă, ceea ce îi poate ajuta pe cei care nu au asigurare medicală.

ADVERTISEMENT

O altă soluție vine de la programul de stil de viață GEM, creat chiar de unul dintre cercetători. Acesta se bazează pe alegeri alimentare inteligente și mișcare făcută imediat după mesele bogate, pentru a preveni creșterea glicemiei, conform Newsroom.com.

Cum ajută programul GEM persoanele care au diabet

Dr. Daniel J. Cox, coautor al studiului, spune că această metodă l-a ajutat să-și aducă diabetul în remisie de peste 15 ani. Metoda se aplică ușor și nu impune restricții drastice, ci alegeri conștiente, explicate clar. Într-unul dintre studiile realizate, două treimi dintre participanți au reușit să-și țină diabetul sub control sau chiar să-l ducă în remisie folosind programul GEM.

ADVERTISEMENT

Medicii sunt sfătuiți să asculte mai mult pacienții și să le explice beneficiile tratamentului într-un mod ușor de înțeles. Cei care simt că au un cuvânt de spus sunt mai dispuși să respecte indicațiile. Cercetarea mai arată că medicamentele precum Ozempic, apreciate pentru efectul de slăbire, pot fi o motivație în plus pentru unii pacienți. Totuși, ele nu trebuie să fie singura soluție.

ADVERTISEMENT

Programul GEM nu înseamnă doar evitarea dulciurilor sau a produselor bogate în zahăr. Accentul cade pe înțelegerea reală a alimentelor care influențează glicemia. Pacienții sunt învățați să facă mișcare exact atunci când trebuie, adică după mese și să nu mai stea prea mult jos.

„Nimic nu funcţionează dacă nu este urmat cu consecvenţă, în timp ce majoritatea abordărilor pot avea beneficii dacă sunt urmate consecvent pe tot parcursul vieţii cu diabet”, spune cercetătorul.