Este 1 decembrie, iar de Ziua Națională a României, gospodinele pregătesc preparatul specific sărbătorii, fasole cu ciolan. Se prepară chiar în cantități mari, deoarece gustul este unul foarte bun și merită să-l savurezi chiar și atunci când te afli la dietă. Nutriționiștii atrag atenția asupra unei greșeli.
Fasolea cu ciolan face parte dintre bucatele tradiționale ale României și se consumă cel mai des de 1 decembrie, de Ziua Națională. Este și mai bună dacă se combină cu o ceapă și o băutură tradițională, precum pălinca. Totuși, ce greșeală facem atunci când consumăm o astfel de mâncare?
Experții nutriționiști spun că tocmai combinația dintre fasole cu ciolan nu este bună, din cauză că ne afectăm ficatul și inima. Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, explică faptul că se creează un amestec de grăsimi nesănătoase, provenite din ciolan și carbohidratul din fasole.
Fasolea cu ciolan este un factor de declanșare a steatozei hepatice, adică a ficatului gras, implicit a balonării, a durerilor de stomac. Însă, cum de Ziua Națională este greu de evitat fasolea cu ciolan, am proceda corect dacă am consuma-o doar de poftă, în cantități mici.
”Combinaţia fasole cu ciolan nu este cea mai sănătoasă, dimpotrivă. Aceasta reprezintă combinarea grăsimilor săturate (cele nesănătoase) din ciolan cu carbohidratul din fasole, care pot determina pe termen lung formarea plăcii de aterom pe artere sau formarea steatozei hepatice.
Nu recomand această combinaţie, însă fiind un preparat iubit pe mesele românilor de Ziua Naţională, să fie în cantităţi mici şi preparată corespunzător. Recomandarea pentru cantitate, nu mai mult de 100 de grame de carne slabă de pe ciolan alături de 200 de grame de fasole.
Acestea ( 100 de grame de carne slabă și 200 de grame de fasole, n.r) reprezintă aproximativ 400-500 de kcal. Porţiile clasice din restaurante cu ciolanul întreg pot depăşi 1500 kcal”, a spus dr. Anca Ioniță pentru DC Medical.
Același medic nutriționist ne sfătuiește ca înainte de a găti fasolea să o lăsăm la înmuiat în apă, pe parcursul a 24 de ore. Așa nu ne va fi îngreunată digestia. De asemenea, nu mai căliți ceapa în ulei, ci înăbușiți-o în apă, iar ciolanul se pune și el în apă, pentru desărat, timp de 2 ore.
”Înainte de preparare recomand să lăsaţi fasolea la înmuiat în apă timp de 24 de ore pentru o digestive optimă. La preparare, nu căliţi ceapă în ulei, ci poate fi înăbuşită în apă. Lăsaţi şi ciolanul la desărat în apă pentru minim 2h înainte de preparare”, a mai precizat medicul.