Specialiștii au spus care este greșeala făcută de români atunci când își aleg parola la conturile de Facebook, TikTok sau Instagram. Datele utilizatorilor ar putea fi furate foarte ușor dacă nu se ține cont de anumite recomandări.
Luni, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a vorbit despre importanța alegerii unei parole pentru diverse aplicații și platforme. Mitul conform căruia este suficient să optezi pentru o parolă lungă a fost combătut.
Doar pentru că parola este lungă, acest lucru nu înseamnă că îți va garanta securitatea. În schimb, este nevoie de o parolă complexă, care să fie diferită pentru fiecare cont.
“Mit: ‘Parolele lungi sunt suficiente’. Realitate: O parolă lungă nu este, de una singură, o garanţie a securităţii. Parolele trebuie să fie complexe, unice pentru fiecare cont şi, ideal, gestionate printr-un manager de parole”, au explicat specialiștii DNSC, potrivit news.ro.
Dacă este utilizată aceeași parolă pentru mai multe conturi, toate platformele sunt expuse în cazul unei breșe. Totodată, parolele care sunt simple sau previzibile pot fi sparte ușor de către hackeri prin intermediul atacurilor de tipul “brute force”.
Mai mult, dacă parolele sunt stocate în documente nesecurizate, riscul de compromitere va crește, după cum au mai avertizat experții de la DNSC. Atunci când alegi parola, trebuie să ții cont de câteva recomandări importante.
Este indicat să creezi parole complexe, care trebuie să conțină litere mari și mici, dar și cifre și simboluri. Poți utiliza un manager de parole, care te va ajuta să eviți reutilizarea parolelor sau uitarea acestora.
Pe platformele unde este posibil acest lucru, poți activa autentificarea multifactor. Parolele trebuie schimbare periodic și trebuie evitate variantele “reciclate”, cum ar fi “parola123, parola124” etc.
Indiferent că folosesc Facebook, Instagram sau TikTok, multe persoane au aceeași parolă. Acest lucru este, însă, de evitat dacă nu vrei să ai parte de surprize neplăcute.
“O parolă bună este doar primul pas. Securitatea reală vine dintr-o combinaţie de practici inteligente şi instrumente de protecţie”, au mai precizat specialiștii.
Managerul de parole este un instrument foarte util pentru gestionarea parolelor. Va reține parolele pentru toate conturile, astfel că nu vei mai avea grija că nu ți le vei aminti.
”Securitatea începe cu o parolă bună. Sau mai bine, cu un manager de parole. Ţii minte parolele pentru toate conturile? Sunt toate diferite şi complexe? Probabil că nu… iar asta poate fi un risc”, au mai spus cei de la DNSC.
Un manager de parole este necesar pentru a controla și proteja accesul digital. Acesta va centraliza toate parolele tale într-un seif securizat și va genera, automat, parole complexe și unice. Accesul la conturi se va face mult mai simplu, iar riscul erorilor umane va fi redus.
În același timp, managerul de parole oferă acces rapid și sincronizat pe fiecare dispozitiv. Atunci când este combinat cu autentificarea multifactor (MFA), un manager de parole va fi un instrument și mai puternic atunci când vrei să-ți protejezi conturile de atacurile cibernetice.