Cât curent consumă televizorul, mai ales dacă e lăsat mereu în priză? E o întrebare pe care nu mulți români și-o pun, pentru că au impresia că scapă de facturile costisitoare dacă nu se uită la televizor.
E adevărat, costurile sunt mai mici dacă nu îl pornești, însă dacă e băgat în priză, chiar și oprit, cifrele de la contorul curentului cresc în continuare!
Aparatele pe care nu le folosești, dacă vrei să faci economie la factura de curent, ar trebuie scoase din priză. Cel mai mult curent electric îl consumă calculatoarele și încărcătoarele. La electronice se adaugă și televizorul!
Cât curent consumă, așadar, televizorul? Trebuie menționat că majoritatea televizoarelor de azi sunt însoțite de un router Wi-Fi, căci ”micile” ecrane au devenit smart și sunt aproape dependente de internet. De asemenea, pentru un televizor ai nevoie și de receiver ca să prinzi toate posturile care te interesează.
În 98% din timp, acestea nu sunt scoase din priză, ci doar oprite de la buton. Ce înseamnă asta în kW pe oră? Ei bine, vorbim despre un consum anual al acestor sisteme de 30 kW/h, notează playtech.ro.
Cât curent consumă televizorul simplu, fără Wi-Fi sau receiverul pentru stațiile locale? Dacă nu decuplăm de la curent televizorul, lăsat în permanență în priză, duce la consum mediu de 50 kW/h pe an.
Mai puțin curent consumă, ce-i drept, încărcătoarele, însă pentru oamenii care țin la fiecare leuț vor avea grijă, de acum înainte, să le scoată din priză dacă nu sunt folosite.
Așadar, sfatul general este ca dacă nu folosești anumite aparate să nu le mai lași din priză. Evident, asta dacă nu te dau banii afară din casă și ai de unde să plătești facturi de mii de lei la curent.
Din toată casa, nu sufrageria ori dormitorul (depinde unde ai televizorul) consumă cel mai mult curent. Bucătăria e camera care îți umflă factura, căci în bucătărie sunt puse aparaturile electrocasnice plus frigiderul.