Economiștii vin cu sfaturi importante pentru românii care sunt angajați și își țin salariul pe cardul de debit. Aceștia ne spun cum trebuie să procedăm în momentul în care primim banii pe acel card.
Dacă doriți să economisiți, indicat este să transferați suma din contul de debit către un depozit la bancă, titluri de stat sau orice altă modalitate de economisire care să vă aducă și o dobândă. În caz contrar, dacă banii sunt ținuți în contul curent fără dobândă, practic își pierd valoarea pe fondul inflației.
„În esență, dacă nu ai bani să faci economii, cel mai bine ar fi ca atunci când primești banii pe card, din salariu sau din orice altă sursă de venit, să-i calculezi cu foarte mare atenție, să pui niște bani deoparte, indiferent dacă ai sau n-ai de unde”, susține Adrian Negrescu, analist economic, pentru Antena 3 CNN.
Acesta susține faptul că în România, momentan, încă funcționează cel mai bine metoda cash. Mai există locuri în care plata cu cardul nu este disponibilă, plata în numerar fiind esențială pentru achiziționarea unui produs.
„Mai este o variantă: dacă ai un venit sigur, dacă ai un salariu sigur, cred că varianta bună ar fi să-ți faci un card de cumpărături, un fel de card de credit cu dobândă zero, cu care să plătești atunci când trebuie, la timp, în așa fel încât să nu să nu prinzi dobândă”, mai explică Adrian Negrescu.
Mai mult, economistul este de părere că trebuie să scoatem o parte din banii de pe card pentru a ne asigura că avem posibilitatea de a achita în orice loc, în momentul în care plata cu cardul nu este disponibilă.
Vorbind despre suma care este recomandată să fie, totuși, retrasă de la bancomat, economistul recomandă un minim de 500 de lei. În cazul unei situații neprevăzute, cum ar fi o defecțiune în locuință, meseriașul care prestează un serviciu de genul acesta nu va avea disponibilă varianta de plată cu cardul.
Mai mult, încă existe magazine mici, din colțul străzii, care funcționează doar pe bază de numerar. Nici în această situație, în care ai putea avea nevoie de un anumit produs, nu vei putea achita dacă nu ai niște bani cash.
„În România, doar 20% din populație folosește cardul și mai mult decât atât, în mediul rural, mai ales în orașele mici, cam 30%-40% dintre magazine nu folosesc plățile electronice”, a completat Adrian Negrescu, pentru sursa citată.