Varza murată este un adevărat deliciu, iar cum prepararea murăturilor pentru această iarnă a început deja, este important să știm câteva aspecte înainte de a ne pune pe treabă.
Știai că potrivit tradiției, varza trebuie pusă la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei pentru a avea o aromă mai puternică? Iar asta nu este tot. Un alt secret este ca atunci când este utilizată la prepararea sarmalelor, varza trebuie bine coaptă și îndesată.
De asemenea, saramura trebuie și ea pregătită pe cântar și nicidecum după ochi, o greșeală pe care foarte multe persoane o fac. Bucătăresele spun că pentru fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 de grame de sare grunjoasă pentru a obține cel mai reușit gust la varza murată.
Dacă am aflat cum se pune corect varza la murat, este esențial să știm și ce beneficii ne oferă acest preparat. Pe lângă gustul său incomparabil, varza murată acasă, în butoi sau borcan, este bogată în vitamina B 12, dar și în minerale precum acid folic, magneziu, fier, dar și potasiu.
Toate ingredientele regăsite în varza murată încetinesc îmbătrânirea și mai mult de atât, protejează sistemul nervos, împiedicând astfel pierderile de memorie. Nutriționistul Florin Ioan Bălănică spune că varza murată este recomandată inclusiv în tratarea bolilor ulceroase datorită beneficiilor pe care le are pentru organism.
”Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase”, a spus medicul.
Pe lângă minerale și vitamine, varza murată conține și fibre, iar cei care aleg să consume regulat zeamă de varză murată pot preveni constipația și vor avea o digestie cât se poate de normală.
Și cei care vor să slăbească pot apela fără grijă la varza murată. Aceasta stimulează arderea grăsimilor și de asemenea poate normaliza apetitul, mai spune nutriționistul.
”Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei. Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul″, a adăugat Florin Ioan Bălănică.
În ciuda beneficiilor sale însă, varza murată are și câteva contraindicații, la fel ca și conopida. Cei care suferă de boli la rinichi spre exemplu nu trebuie să o consume în exces pentru că și-ar putea agrava starea de sănătate.
De asemenea, persoanele care se confruntă cu afecțiuni tiroidiene trebuie să se gândească și ele bine înainte de a mânca varză murată, pentru că aceasta poate interfera cu secreția de iod.
”Prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism, glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative.
De asemenea, cei care au fost diagnosticaţi cu o boală cronică de rinichi trebuie să evite consumul în exces, deoarece conţinutul ridicat de sodiu accentuează simptomatologia, putînd chiar agrava afecţiunea.
Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să se ferească să o includă în meniu, deoarece zeama de varză murată poate interfera cu secreţia de iod”, a mai spus medicul.