Greșelile care te lasă fără bani în sezonul rece. Cum să folosești centrala eficient pe timpul iernii, astfel încât să reduci facturile la electricitate și gaze.
În ultimele săptămâni, românii s-au bucurat de temperaturi ridicate și de o toamnă blândă. Meteorologii anunță că totul se va schimba începând cu săptămâna viitoare, iar asta înseamnă un singur lucru.
În momentul în care temperaturile scad, românii încep să pornească centralele în casă. Cei care vor să își asigure un confort termic, trebuie să pregătească și un buget generos pe care să îl aloce facturilor.
Potrivit specialiștilor, există anumite metode prin care costul facturilor la gaze și electricitate poate fi diminuat. De cele mai multe ori, câteva greșeli banale îi fac pe români să plătească sume uriașe pe timpul iernii.
Specialiștii de la g-m.ro au venit cu o serie de sfaturi pentru românii care au centrale termice în case. Cei care vor ține cont de ele nu doar că vor reduce costul facturilor, ci vor folosi și eficient centrala din dotare.
În primul rând, recomandarea specialiștilor este să îți montezi un termostat. Cu ajutorul lui, poți să monitorizezi și să controlezi mult mai bine temperatura din fiecare cameră.
În al doilea rând, înainte de a porni centrala termică, ar trebui să te asiguri că nu există defecțiuni. De asemenea, este important să verifici ca nu cumva să existe pierderi de presiune. Dacă presiunea centralei scade sub 0.5 bari, trebuie neapărat să identifici pierderile de apă ale instalației.
Înainte de a fi pornită în sezonul rece, centrala termică trebuie verificată foarte bine. Dacă aceasta începe să scoată un zgomot ciudat, cel mai probabil, s-a depus calcar pe schimbătoarele de căldură. În funcție de situație, schimbătoarele pot fi curățate sau înlocuite.
În sezonul rece, poți economisi la facturi printr-o metodă simplă. Tot ce trebuie să faci este să îți izolezi locuința și să te asiguri că nu există vreun loc pe unde se poate pierde căldura. Potrivit specialiștilor, o izolare termică a locuinței poate reduce consumul de gaze cu până la 45%.
Specialiștii au o recomandare și pentru persoanele care pleacă de acasă o perioadă îndelungată. În astfel de cazuri, nu este necesară oprirea completă a centralei, ci pot fi activate funcțiile de anti-îngheț și anti-blocare. Astfel, când te întorci acasă, locuința se va încălzi mult mai repede.
Deși multe persoane nu acordă importanță temperaturilor din fiecare cameră, acesta este un aspect esențial. Este recomandat ca în living să fie 20 de grade, în baie 22 de grade Celsius, iar în dormitor, maxim 20 de grade. În funcție de vremea de afară, dar și de alți factori, poți crește temperaturile.
Dacă vrei să îți încălzești locuința într-un mod eficient, trebuie să te asiguri că raza de acțiune a caloriferelor nu este obturată. Cu alte cuvinte, este recomandat ca acestea să nu fie blocate de diverse iese de mobilier.
Ultimul și poate unul dintre cele mai prețioase sfaturi este să aerisești mereu instalația înainte de venirea sezonului rece. Dacă vei aerisi caloriferele, vei elimina bulele de aer care nu fac decât să scadă randamentul instalației.