Fotbal international

Greșelile de arbitraj duc la modificarea regulii hențului! Actualul regulament îi îngrozește pe jucători

25.02.2021 | 10:10
Greselile de arbitraj duc la modificarea regulii hentului Actualul regulament ii ingrozeste pe jucatori
ADVERTISEMENT

Greșelile de arbitraj din ultima perioadă duc din la modificarea regulii hențului, International Football Association Board, instanţa ce supervizează regulile fotbalului, fiind de acord să discute pe această temă.

Problema hențului continuă să fie una discutabilă și interpretabilă. În lipsa unor repere clare, arbitrii interpretează în mod diferit faze similare și iau măsuri distincte în situații similare.

ADVERTISEMENT

Noile reguli ale hențului, intrate în vigoare la finalul lui 2019, au creat destul de multă confuzie în jurul fazelor care ar trebui sau nu penalizate.

Regula hențului în fotbal va fi din nou modificată

Conform Sky Sport, șefii fotbalului au acceptat că interpretarea arbitrilor în astfel faze nu este una consecventă din din acest motiv vor discuta săptămâna viitoare, la 5 martie, despre necesitatea modificării regulii hențului, în încercarea de a se asigura că este aplicată consecvent în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Inițial, IFAB a înăsprit regula hențului și a precizat că arbitrii vor sancționa orice jucare a balonului cu mâna, indiferent dacă este intenție sau nu. Apoi, în noiembrie, la cererea președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, FIFA a adus o nouă modificare.

”S-a convenit că nu orice atingere a mâinii/brațului unui jucător cu mingea este o infracțiune. În ce priveşte interpretarea conceptului de ‘mărire artificială a suprafeţei corpului’, arbitrii trebuie să judece poziţia mâinii sau a braţului în legătură cu mişcarea jucătorului în timpul fazei respective”, a anunțat forul mondial.

ADVERTISEMENT

Eric Dier admite că jucătorii nu se mai simt liberi pe teren

În aceste condiții s-a revenit la ideea de a permite arbitrilor să stabilească dacă un jucător a lovit sau nu intenţionat mingea cu mâna, dar acest lucru i-a ”îngrozit” pe jucători, aceștia trebuind să fie mult mai atenți atunci când se află în defensivă.

”Ești îngrozit în interiorul și în jurul careului cu noua regulă. Nu te simți liber să acționezi, să încerci să joci într-un mod normal. Uneori este dificil, deoarece este ceva care se poate întoarce împotriva ta. Faptul că toată lumea pare a fi de aceeași părere, ceea ce este o raritate în fotbal, arată clar că lucrurile nu stau bine”, a declarat jucătorul lui Tottenham, Eric Dier.

ADVERTISEMENT

”Spiritul jocului trebuie păstrat tot timpul. Eu cred că revenirea la textul precedent, poate revăzut şi completat cu o dispoziţie ce nu ar permite marcarea golurilor cu mâna sau braţul, este o opţiune de luat în considerare. Utilizarea VAR în numeroase competiţii a exacerbat pur şi simplu problema şi împinge arbitrii şi presa să analizeze la sânge fiecare fază, cu efecte paranoice şi rezultate controversate”, a spus și Ceferin.

ADVERTISEMENT
Tags: