News

Video. Grevă de avertisment în învățământ. Miercuri, activitatea va fi oprită în mii de școli între orele 11:00 – 13:00

Sindicaliștii din învățământ intră miercuri în grevă de avertisment. Timp de două ore, în intervalul orar 11:00 - 13:00, activitatea va fi oprită în mii de școli
19.01.2022 | 09:11
Video Greva de avertisment in invatamant Miercuri activitatea va fi oprita in mii de scoli intre orele 1100  1300
ADVERTISEMENT

O grevă de avertisment în învățământ are loc miercuri, 19 ianuarie. Peste 170 de mii de profesori și personal nedidactic din patru mii de școli își vor opri activitatea între orele 11:00 și 13:00.

Grevă de avertisment în învățământ. Miercuri, activitatea va fi oprită în mii de școli între orele 11:00 – 13:00

Timp de două ore, între 11:00 și 13:00, profesorii din patru mii de școli nu vor mai preda timp de două ore.

ADVERTISEMENT

Aceștia își vor opri activitatea de la catedră și vor protesta, deoarece guvernanții refuză negocierea și adoptarea anumitor măsuri.

Chiar dacă cursurile nu vor fi ținute, profesorii au precizat că școlarii vor fi supravegheați.

“Vom face tot ceea ce depinde de noi ca niciun elev să nu fie afectat, adică siguranţa elevilor să nu fie pusă în pericol”, a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’, Marius Nistor.

ADVERTISEMENT

Greva de avertisment a fost anunțată de reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație ‘SPIRU HARET’.

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ‘SPIRU HARET’ – organizații reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, declanşarea GREVEI DE AVERTISMENT miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. ‘SPIRU HARET’ și F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00”, au precizat aceștia.

ADVERTISEMENT

De ce protestează salariații din învățământ

Profesorii și personalul nedidactic protestează, între 11:00 și 13:00, din cauza mai multor motive.

Aceștia sunt nemulțumiți de salariile mici, de faptul că nu sunt acordate sporuri pentru condițiile de muncă, dar și de neplata orelor suplimentare.

ADVERTISEMENT

“Protestul membrilor celor două organizații sindicale este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru:
1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, au mai menționat sindicaliștii.

Un alt protest al sindicaliștilor din învățământ a avut loc joi, 13 ianuarie. Aproximativ 100 de persoane și-au strigat nemulțumirile în fața Guvernului, a Partidului Social Democrat și a Partidului Național Liberal.

ADVERTISEMENT