News

Oferta Guvernului pentru profesori: 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie / Sindicaliștii: ”Greva generală continuă”. Update

Greva din învățământ continuă. O nouă rundă de negocieri între sindicaliști și liderii coaliției Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a avut loc miercuri.
24.05.2023 | 22:14
Oferta Guvernului pentru profesori 1000 de lei in iunie si 1500 de lei in octombrie  Sindicalistii Greva generala continua Update
Greva din învățământ continuă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
24-05-2023
19:14

Sindicaliștii, după oferta Guvernului: ”Greva generală continuă”

Cei trei lideri ai sindicatelor din Educație prezenți la discuțiile cu reprezentanții Guvernului au ieșit și ei la declarații, după negocierile de miercuri. În primă fază, aceștia au făcut un anunț ferm: Greva generală continuă și joi.

Apoi, reprezentanții profesorilor au admis că oferta Executivului este ”un pas înainte”, însă ”nu se știe dacă e suficient”. În consecință, va avea loc o consultare cu profesorii din țară, iar joi, la ora 12.00, Guvernul va primi un răspuns la oferta de miercuri.

Mesajele sunt clare: greva generală continuă, dar mâine, până la ora 12.00 vom transmite Guvernului care e părerea noastră (n.r. despre ofertă).

Să-i lăsăm pe colegii noștri să se pronunțe. Oferta va ajunge în toate școlile. Colegii noștri vor da un răspuns foarte clar. Joi va fi grevă generală, dar tot atunci vom oferi un răspuns pentru Executiv. 

Lucrăm la un material scris care va ajunge la toți profesorii. Cred că e un pas înainte față de situația de miercuri. Nu știu dacă e un pas suficient. Părerile sunt împărțite. O parte ar vrea să continue protestul, alta nu. Mesajele care vin până acum sunt de respingere a acestor oferte”, a spus Simion Hăncescu, președintele FSLI.

24-05-2023
18:47

Oferta Guvernului pentru profesori: 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie

După mai bine de patru ore de negocieri, reprezentanții Guvernului au prezentat oferta pe care le-au făcut-o sindicaliștilor din învățământ. Marian Neacșu, secretarul general al Executivului, a fost cel care a făcut declarații.

Acesta a spus că Guvernul poate emite un card, cu bani din fonduri europene, prin care profesorii și personalul didactic auxiliar să primească 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Potrivit lui Neacșu, s-a discutat ca de un card să beneficieze și personalul nedidactic, dar suma în cazul acestora să fie de 500 de lei.

”Am avut o discuție fructuoasă. Am spus că nu poate fi vorba despre o creștere salarială sau acordări de sporuri. Educația va fi prioritate în noua lege a salarizării.

Oferta suplimentară a guvernului pentru redefinirea demnității profesorilor va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională. Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie Este oferta finală făcută de guvern”, a spus Neacșu.

Întrebat dacă crede că greva s-ar putea oprit, Neacșu a spus: ”Este foarte greu să spun în momentul ăsta. Eu am motive serioase de optimism, dar nu depinde numai de noi. Mâine în prima parte a zilei vom primi răspuns de la domnii profesori. Dacă se va contura în cursul serii un răspuns, așteptăm cu mare interes”.

24-05-2023
13:53

Premierul Nicolae Ciucă nu participă la întâlnirea cu sindicatele din Educație de miercuri. Ce oficiali importanți merg

Miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că nu va participa la negocierile dintre autorități și sindicaliștii din Educație. Acestea au loc de la ora 16 la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Am dispus constituirea unei echipe ministeriale, din care vor face parte ministrul Educaţiei, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Fondurilor Europene, iar din partea prim-ministrului va participa secretarul general al Guvernului.

Sperăm ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest şi echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem o înţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cât mai curând. Este un angajament pe care l-am avut atât în faţa membrilor conducerii sindicatelor din educaţie, cât şi la întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elevi”, a spus premierul.

În absența primului-ministru, la discuții participă secretarul general al Guvernului și miniștrii educației, muncii, finanțelor și fondurilor europene.

 

24-05-2023
13:49

Marius Budăi, ministrul muncii, anunț privind veniturile profesorilor: "Salariile se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022"

Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunţat, într-un mesaj pe Facebook, că în urma discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie instituţia pe care o conduce a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie sunt aduse la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022. 

Proiectul de act normativ va intra la adoptare în şedinţa de vineri, 26 mai, a Executivului. “Ca urmare a discuțiilor purtate cu sindicatele din Educație, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Așa cum am mai spus, suntem deschiși la dialog, suntem dispuși să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educației statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”, a anunţat Marius Budăi.

24-05-2023
10:36

Promisiunea lui Klaus Iohannis pentru sindicaliști

Președintele Klaus Iohannis i-a asigurat pe profesori că vocea lor este ascultată, însă e greu de crezut că solicitările lor pot fi îndeplinite de astăzi pe mâine. Referitor la rotativa guvernamentală, Iohannis e convins că nu vor exista probleme. ”Nu există nicio sincopă în discuții și sigur greva din învățământ e o temă foarte serioasă, sunt bucuros că Legile Educației au fost adoptate în Parlament, chestiune notabilă, de multă vreme legi ale educației nu au mai fost adoptate în procedură ordinară, solicitările profesorilor la modul general, am mai spus-o, sunt în bună parte legitime, ușor de înțeles.

Coaliția evident că este în situația să negocieze ceva, mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real în format de coaliție, au existat mai multe întâlniri, speranța mea e să se termine amiabil. Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrei educației, doamna Deca, de a sprijini aceste solicitări. S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Aceste promisiuni vor fi onorate, indiferent cum se duc negocierile. Ce a promis Guvernul că e posibil va face.

Pe de altă parte și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine. Există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice, care va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din Educație.

Calendarul rocadei poate fi respectat, vineri ar începe procedura, optimal s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile în coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilității guvernării, stabilitatea generală în România. Numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie, am menționat gravitatea crizei cauzată de atacul Rusiei asupra Ucrainei”, a declarat Iohannis.

Greva din învățământ continuă. O nouă rundă de negocieri între sindicaliști și liderii coaliției Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în speranța că situația va fi rezolvată. De data aceasta reprezentanții Guvernului vor merge la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, la o ședință a liderilor sindicali.

Greva din învățământ continuă

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că va avea o întâlnire cu sindicatele, în ziua în care va renunța la funcția de premier. Ciucă speră că de această dată va fi găsită o soluție pentru a încheiat greva, însă sindicaliștii au anunțat deja destul de clar că nu au nicio intenție să renunțe la protest dacă nu vor fi mărite salariile profesorilor.

ADVERTISEMENT

”Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educaţie, în această după-amiază (miercuri după amiază, n.r.) o să avem o altă întâlnire şi cred că împreună vom conveni asupra unei soluţii, pentru că am făcut apel în condiţiile în care am prezentat tot ceea ce s-a făcut în acest an şi jumătate pentru educaţie. Anul trecut am alocat 2 miliarde în plus la educaţie, anul acesta 6 miliarde, plus modul în care am gestionat şi vom gestiona în continuare procesul de reformă prin legile educaţiei şi banii care vin din PNRR, desigur, prin responsabilitatea noastră de a rezolva problema salarizării în educaţie, pentru că este absolut inacceptabil ca un profesor să îşi înceapă cariera pornind de la un salariu net de 2.500 lei şi prin noua lege a salarizării”, a declarat Nicolae Ciucă. Practic, Ciucă a reluat discursul purtătorului de cuvânt al Guvernului de ieri, Dan Cărbunaru.

Ciucă insistă asupra faptului că legea salarizării nu poate fi ”rezolvată” peste noapte, pentru că este jalon în PNRR. Sindicaliștii știu acest lucru și tocmai de aceea cer alte măsuri mult mai rapide. ”Ceea ce i-am rugat pe reprezentanţii filialelor sindicale a fost să înţeleagă că orice intervenţie a noastră acum va trebui după aceea corectată prin legea salarizării, care legea salarizării am asumat să o devansăm şi la data de 15 iulie, împreună cu Ministerul Muncii, să se intre în dialog cu toate categoriile profesionale, având educaţia şi sănătatea ca prioritate, şi în felul acesta să reuşim ca pe baza dialogului cu mediul asociativ, până pe data de 1 septembrie să finalizăm legea şi să intrăm cu ea în Parlament. Complementar la ceea ce am menţionat până acum şi ştiţi foarte bine au fost măsurile pe care le-am luat astfel încât să putem să asigurăm bonificaţiile necesare pentru profesorii debutanţi”, a completat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

În schimb, sindicaliștii au anunțat clar că oferta actuală a guvernării e inacceptabilă, astfel că profesorii nu vor opri greva. Mai mult, aceștia consideră că nu au existat negocieri reale și profesorii nu vor mai accepta ”bătaia de joc” din ultimii 30 de ani, luând în considerare ca elevii să rămână cu mediile neîncheiate. Mai mult, examenele din această vară sunt puse în pericol, conform sindicaliștilor.

”Nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală, faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla. I-am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a explicat președintele FSLI Simion Hăncescu.

ADVERTISEMENT

La această întâlnire ar trebui să participe și ministrul muncii Marius Budăi, alături de liderul PSD Marcel Ciolacu. ”Va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii. Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a completat Hăncescu.

Același lucru l-a transmis și președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor. ”Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenţi, vor veni cu o soluţie care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, o soluţie la problemele noastre. Discutăm cu liderii din ţară, care la rândul lor vor trebui să-şi consulte liderii şi membrii de sindicat. Azi a fost doar o discuţie informală şi faptul că vor căuta soluţii”, a completat Nistor.

ADVERTISEMENT

Concret, după trei zile de grevă, nu există momentan nicio soluție din partea Guvernului pentru a mări considerabil salariile profesorilor. Sindicaliștii cer salarii considerabil mai mari pentru dascăli, în condițiile în care un tânăr profesor câștigă un salariu umilitor de 2400 de lei. În replică, coaliția PSD-PNL, a propus o ofertă considerată ”inacceptabilă”: majorarea salariilor personalului nedidactic cu 7-8%.

ADVERTISEMENT