News

Greva din şcoli, urmată de cea din puşcării. Polițiștii din penitenciare au refuzat să intre la lucru, în unele închisori paza e asigurată de deținuți

Greva generală a profesorilor ar putea fi urmată, în curând, de cea din din pușcării. Miercuri, poliţiştii din penitenciare au refuzat să intre la lucru.
31.05.2023 | 11:38
Greva din scoli urmata de cea din puscarii Politistii din penitenciare au refuzat sa intre la lucru in unele inchisori paza e asigurata de detinuti
România, aproape și de greva din pușcării. Proteste în toate penitenciarele din țară. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După greva generală din Educației, România s-ar putea confrunta și cu proteste similare în pușcării. Miercuri, 31 mai, angajaţii din sistemul penitenciar au refuzat să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore.

România, aproape și de greva din pușcării. Proteste în toate penitenciarele din țară

Situație complicată în sistemul penitenciar din țară. În această dimineață, mii de angajați din pușcării protestează și nu mai vor să lucreze ore suplimentare. Protestul afectează programul de vizite, programul de plimbări, ieşirea la punctele de lucru și prezentarea deținuților la instanțe.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii din penitenciare au mai multe doleanțe către autorități. În primul rând, sunt nemulțumiți de salarii, dar și de planul coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale. În acest sector, vârsta de pensionare ar urma să crească la 65 de ani.

”Miercuri, 31.05.2023 poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, arăta, încă de marți, un comunicat de la Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

De altfel, tot marți, poliţiştii de penitenciare au făcut grevă japoneză purtând o banderolă albă pe braţ. Muncitorii spune că vor să atragă atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, primul penitenciar blocat a fost cel de la Craiova. Au urmat de unităţile de detenţie de la Bistriţa şi Bacău. Și la Rahova, Galați și Iași, sute de oameni au refuzat să intre la muncă.

Din cauza protestului, în unele închisori paza e asigurată de deținuți

Protestele polițiștilor din penitenciare adus situații excepționale la nivel național. La Penitenciarul Deva, jumătate din pază este făcută de către deținuți. Totul din cauza lipsei de personal operativ. De altfel, deficitul de personal este una dintre revendicările formulate de angajații instituției.

ADVERTISEMENT

”Personalul a refuzat intrarea în serviciu. Asta înseamnă că nici măcar activităţile de plimbare, prezentare la instanţe sau programul de vizite cu deţinuţii nu s-au efectuat. Am ales ziua de astăzi (miercuri, n.r.) în care am blocat activitatea.

Dacă nu avem niciun răspuns din partea Guvernului, începând cu 24 iunie, când atingem fondul de timp maxim, vom înceta activităţile din penitenciar pe o perioadă nelimitată”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Independent ‘Vulturul’, de la Penitenciarul Deva, Nicolae Grosu.

ADVERTISEMENT
Tags: