News

Ligia Deca, după întâlnirea cu sindicatele din învățământ: “10.000 de profesori au renunţat la grevă. Vom organiza un program de recuperare a orelor”

Greva generală a profesorilor a intrat în a treia săptămână. La Ministerul Educației a avut loc o întâlnire între reprezentanții dascălilor, elevilor și părinților.
06.06.2023 | 12:54
Ligia Deca dupa intalnirea cu sindicatele din invatamant 10000 de profesori au renuntat la greva Vom organiza un program de recuperare a orelor
A treia săptămână cu greva generală din Educație în desfășurare. Întâlnire între reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
06-06-2023
09:57

10.000 de profesori au renunțat la grevă. Va fi organizat un program de recuperare

După întâlnirea reprezentanților sindicatelor, părinților și elevilor la Ministerului Educației, Ligia Deca a făcut o declarație de presă. Ministrul a anunțat că 15.000 de angajați din învățământ au renunțat la grevă, iar 10.000 dintre aceștia sunt profesori.

„Avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă” a transmis Ligia Deca.

Totodată, ministrul a transmis că va fi organizat un program de recuperare a orelor, în următoarea perioadă. Ligia Deca precizează că această măsură va fi atât în beneficiul elevilor, cât și în folosul profesorilor.

„Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii”, a adăugat ministrul, potrivit edupedu.ro.

Greva generală din Învățământ a intrat oficial în a treia săptămână. Nici după finalul minivacanței de Ziua Copilului și Rusalii, cadrele didactice nu au acceptat să revină la catedră.

A treia săptămână cu greva generală din Educație în desfășurare. Întâlnire între reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației

Teoretic, marți, elevii ar fi trebuit să se întoarcă în clase, după minivacanța de cinci zile. Școlile vor rămâne însă închise din cauza grevei generale. Recent, sindicatele din învățământ au respins toate propunerile făcute de Guvern, iar acțiunea de protest intră în a treia săptămână.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, autoritățile au pus la cale o nouă încercare de a dezamorsa criza. La ora 11.00, va avea loc o întâlnire între reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației.

Se vor purta discuții în legătură cu protestele dascălilor, dar mai ales în privința examenelor naționale. Un anunț în acest sens a fost făcut de Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Euronews România.

ADVERTISEMENT

”Marți, va avea loc o întâlnire la nivelul Ministerul Educației cu reprezentanții elevilor, cu reprezentanții părinților și reprezentanții celor două federații sindicale pentru a discuta vizavi de situația creată și pentru a prezenta eventuale scenarii cu privire la calendarele celor două examene naționale”, a afirmat Lixandru.

Sindicatele pregătesc un nou miting de amploare în Capitală

Tot marți, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că liderii sindicali au fost invitați la discuții la Ministerul Educației de la ora 11.00.

ADVERTISEMENT

Suntem chemaţi la Ministerul Educaţiei, la ora 11:00, noi, elevii, părinţii, să vedem ce strategie se va adopta pentru perioada imediat următoare. Este perioada examenelor, iar pe partea de participare la examene nu se poate asigura resursa umană necesară nici pentru supraveghere, nici pentru corectură, a spus Nistor.

Reprezentantul profesorilor a mai precizat că, tot marți, ar urma să se decidă, după consultări cu FSLI, dacă joi, 8 iunie, va fi organizat un nou miting de amploare pe traseul Palatul Victoria – Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial. Revolta este maximă în momentul de față”, a mai spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

ADVERTISEMENT