News

Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni. Discuţiile sindicaliştilor cu premierul Nicolae Ciucă au eşuat

Negocierile profesorilor cu premierul Nicolae Ciucă au eşuat. greva în învăţământ va fi declanşată cum s-a anunţat iniţial, pe 22 mai.
17.05.2023 | 15:30
Greva generala din invatamant va fi declansata luni Discutiile sindicalistilor cu premierul Nicolae Ciuca au esuat
Grevă în învăţământ, din 22 mai Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sindicaliştii din educaţie s-au întâlnit miercuri la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a discuta pe tema grevei anunţate pentru 22 mai. Anterior discuţiei cu şeful Guvernului, profesorii au fost în grevă de avertisment dinp de două ore, între 11.00 şi 13.00.

Grevă generală de luni, de la ora 8

Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei”, a spus  Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor, la ieşirea de la negocieri.

ADVERTISEMENT

Nistor a mai spus că majoritatea colegilor lui vor să vadă lucruri concrete şi nu doar declaraţii, chiar dacă sunt făcute în şedinţă de Guvern sau în altă parte. În consecință, el a declarat că sindicaliștii din educație au decis intrarea în grevă generală de luni, 22 mai, la ora 8:00.

Și preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a confirmat declanșarea grevei generale, după ce discuțiile cu Nicolae Ciucă nu au dus la niciun rezultat.

ADVERTISEMENT

“Concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa O se va aplica şi că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate. Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor.

Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve şi problema inflaţiei, adică să să vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuţie cu premierul luni, mai este timp să găsească soluţii, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8:00″, a spus Hăncescu.

ADVERTISEMENT

După întâlnire, premierul Nicolae Ciucă a declarat în şedinţa de Guvern, despre discuţiile cu sindicatele din educaţie, la care au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Educaţiei şi cel al Finanţelor, că au prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Guvernului în momentul de faţă şi că şi-au asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională.

“Ne-am asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, împreună cu reprezentanţii sindicatelor vom înscrie textul convenit prin care să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională, de altfel, tot pachetul de legi şi măsurile pe care le-am luat până în acest moment, astfel încât să avem legile educaţiei analizate şi aprobate de parlament, inclusive componenta de salarizare”, a spus Ciucă.

ADVERTISEMENT

Legat de revendicările salariale ale profesorilor, ministrul Muncii, Marius Budăi a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog şi există un plan în acest sens, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială. El a adăugat că aceste probleme vor fi rezolvate, dar aspectele ce ţin de salarizare nu pot fi introduse în noile legi ale educaţiei, prin urmare modificările şi măsurile nu pot fi luate „peste noapte”.

ADVERTISEMENT