News

Grevă japoneză în Sănătate, începând de miercuri. ”Butoiul cu pulbere este gata să explodeze”

Începând de miercuri, 7 iunie, medicii anunță că vor intra în grevă japoneză. Apoi, joi, va avea loc un miting pe traseul Guvern - Parlament.
06.06.2023 | 17:19
Greva japoneza in Sanatate incepand de miercuri Butoiul cu pulbere este gata sa explodeze
Angajații din Sănătate intră în grevă japoneză, de miercuri. Sursa foto: Sanitas / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După sutele de mii de profesori, și angajații din sănătate ies în stradă. Va fi grevă japoneză începând de miercuri, urmată joi de un miting pe traseul Guvern – Parlament.

Angajații din Sănătate intră în grevă japoneză, de miercuri

În perioada 7 – 15 iunie, angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă japoneză. Ei vor lucra cu banderole albe pe braț. Apoi, la finalul lunii iunie, aceștia ar putea să declanșeze greva generală, în cazul în care Guvernul nu aplica soluțiile deja discutate pentru revendicările lor, a anunțat încă de săptămâna trecută Federația Sanitas.

ADVERTISEMENT

Marți, 6 iunie, într-un comunicat postat pe Facebook, Sanitas anunță că membrii de sindicat vor declanşa, începând de miercuri, 7 iunie, acţiuni de grevă japoneză. Mișcările vor avea loc în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială, fără ca activitățile să fie întrerupte.

Greva japoneză ”se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor”. În același comunicat, reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni. ”Butoiul cu pulbere din sănătate și asistență socială este gata să explodeze”, avertizează sindicaliștii.

ADVERTISEMENT

Peste o zi, joi, 8 iunie, ​angajații din sănătate vor organiza un marș de protest începând cu ora 11:00, pe traseul Piața Victoriei (Guvern) – Piața Revoluției (Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății) – Piața Constituției (Parlament).

Revendicările sindicaliștilor din Sănătate pentru Guvern

În același comunicat, sindicaliștii de la Sanitas au enumerat și principalele revendicări. Din listă fac parte: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.

ADVERTISEMENT

Medicii cer reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, “acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.

Organizația sindicală mai doreşte:

  • finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate
  • reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate
  • finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu
  • garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
ADVERTISEMENT

Care sunt revendicările pentru zona de asistență socială

Sindicaliștii au și revendicări importante pe sectorul de negociere colectivă Asistenţă Socială. Reprezentanții Sanitas cer:

  • deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială
  • punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem
  • acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor
  • calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată
  • calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual
  • începerea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării unitare a bugetarilor, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună
  • finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din asistenţă socială
  • stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă
  • garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă Socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.
ADVERTISEMENT