News

Greva profesorilor a schimbat calendarul înscrierii în clasa pregătitoare. Ce trebuie să știe părinții

Greva profesorilor a schimbat calendarul înscrierii în clasa pregătitoare, așa cum transmite Ministerul Educației. Părinții trebuie să știe ce modificări au fost aduse.
26.05.2023 | 12:10
Greva profesorilor a schimbat calendarul inscrierii in clasa pregatitoare Ce trebuie sa stie parintii
Greva profesorilor a schimbat calendarul înscrierii în clasa pregătitoare. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Greva profesorilor aduce schimbări în calendarul înscrierii în clasa pregătitoare. Astfel, părinții trebuie să știe că au fost făcute modificări privind etapele de desfășurare ale acesteia.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare a fost schimbat de greva din învățământ

Anunț de interes pentru părinții din România care se pregătesc să își înscrie copiii în clasa pregătitoare. Calendarul a fost modificat, potrivit unui anunț al Ministerului Educației de vineri, 26 mai.

ADVERTISEMENT

Ordinul de ministru, care prevede modificarea, a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial. ”A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar 2023 – 2024.”, a transmis Ministerul Educației.

Cererile pentru înscrierea în învățământul primar au fost depuse de către părinți/ tutori ori reprezentanți legali, în intervalul 3-18 mai, se amintește în anunțul făcut, vineri, de minister.

ADVERTISEMENT

Când va avea loc prima etapă de înscriere

Prin urmare, conform calendarului actualizat, în perioada 29 mai – 6 iunie, se va desfășura prima etapă a înscrierii copiilor în clasa pregătitoare. Aceasta presupune, în primă fază, procesarea cererilor înaintate de părinții care vor să își înscrie micuții la o altă școală decât unitatea de învățământ de circumscripție.

Ulterior se face repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au dorit înscrierea la o altă unitate de învățământ, dar nu au fost repartizați „din lipsă de locuri și care au exprimat această opțiune în cererea de înscriere”, se arată pe site-ul edu.ro.

ADVERTISEMENT

La finalul primei etape se afișează listele cu copiii înmatriculați și numărul locurilor disponibile. Acestea sunt publicate pe site-ul inspectoratelor școlare, dar și în școlile respective.

De asemenea, Ministerul Educației anunță că cea de-a doua etapă a înscrierii în clasa pregătitoare va avea loc între 6 și 12 iunie, precum și în perioada 13-19 iunie, după cum urmează:

ADVERTISEMENT

„Pentru a doua etapă de înscriere:

– În perioada 6 – 12 iunie vor avea loc:

  • depunerea, la unitatea de învățământ, a cererilor de înscriere pentru copiii care nu au fost cuprinși în etapa anterioară;
  • validarea cererilor de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

– În perioada 13 – 19 iunie vor avea loc:

  • procesarea cererilor de înscriere, la nivelul unității de învățământ, în limita locurilor rămase libere;
  • afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.”

Cererile părinților și tutorilor legali ai micuților care nu vor fi înscriși într-o școală, în niciuna dintre cele două etape, vor fi soluționate în septembrie 2023, între 1 și 8 ale lunii, adaugă reprezentanții ME.

ADVERTISEMENT