News

Greva profesorilor continuă. Guvernul menține oferta de miercuri. Sindicatele: ”E departe de ceea ce am cerut noi”. Update

Greva profesorilor ia amploare, joi, 25 mai. 15.000 de protestatari au ajuns în Piața Victoriei. Cererile sindicatelor anunțate joi seara.
25.05.2023 | 22:47
Greva profesorilor ia amploare. 15.000 de protestatari, în Piața Victoriei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT
25-05-2023
19:55

Guvernul menține oferta de miercuri. Sindicatele reacționează dur: ”E departe de ceea ce am cerut noi”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a prezentat, joi seară, deciziile coaliției în privința crizei din Educație. Acesta a anunțat că guvernanții au decis, după negocierile miniștrilor cu liderii sindicali, să nu acorde nici o creștere de salariu pentru profesori în acest an, ci doar un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe.

E vorba de o ofertă similară celei de miercuri. Cărbunaru a spus că singura mărire pe care o face guvernul e pentru personalul nedidactic din școli, adică paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că singurele eventuale creșteri de salarii pentru profesori vor veni din 2024, după ce va intra în vigoare noua lege a salarizării.

Imediat a venit și replica sindicatelor. Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), și Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație au reacționat la oferta Executivului.

Cum era de așteptat, profesorii nu bat palma cu această poziție a Guvernului. ”Aș spune că e o ofertă complet neinspirată! Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este același lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeași.

Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi”, a spus Simion Hăncescu la Antena 3 CNN.

25-05-2023
15:37

Cererile sindicaliștilor pentru Guvern: creșterea salariilor cu 25% și garanții pentru debutanți

După ce au refuzat oferta Guvernului cu cele două carduri constând în 1.000 și 1.500 de lei, sindicaliștii din Educație au venit cu o nouă listă de cereri.

Profesorii vor încheia greva generală doar dacă salariul unui profesor debutant va crește de la 2.500 de lei, la 3.000 de lei și toate celelalte salarii se vor majora cu 25%.

Am cerut creșterea veniturilor cu 25% și actul normativ care să ne dea garanția că salariul debutantului va fi cât salariul mediu brut pe economie și grila se va construi ținând cont de acest lucru

Așteptăm răspunsul guvernului. Trebuie o majorare acceptabilă până la decembrie, ca să intre în vigoare de la 1 decembrie. Nu ne interesează ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală, ci ce se întâmplă cu profesorii.

Când guvernul va veni cu un răspuns clar, vom încheia greva. Sperăm ca mâine să ne recheme să ne anunțe decizia. Marți vom avea miting și marș spre Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis

E treaba guvernului sub ce formă îmbracă aceste creșteri, nu cu vouchere. Dacă vrem să înceteze acest protest fără precedent, așteptăm ca miniștrii să calculeze rapid”, au spus sindicaliștii după negocierile de la Guvern.

25-05-2023
14:49

Nicolae Ciucă, mesaj pentru dascăli: „Nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza”

Premierul Nicolae Ciucă a făcut noi declarații, joi, la Cluj-Napoca, cu privire la greva din învățământ. Acesta spune că dorește că comunice cu sindicatele și recunoaște meritele profesorilor, dar că nu va promite ceva ce nu poate fi realizat deocamdată.

”În acest moment, îi rog încă odată, sincer şi onest (…) nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza. Nu voi face niciodată ceva ce cred că este greşit”, a transmis Nicolae Ciucă.

Totodată, având în vedere declarația președintelui Klaus Iohannis cu privire la amânarea rotativei guvernamentale din cauza protestelor, Ciucă a spus că situația va fi discutată în coaliție după ce va ajunge la București.

25-05-2023
13:15

Guvernul României a invitat din nou sindicatele din Educație la negocieri

După ce dascălii au refuzat oferta autorităților de miercuri seară, greva generală continuă. Între timp, Guvernul are o nouă tentativă de a opri această criză.

Executivul a invitat din nou sindicatele la negocieri, joi, în jurul orei 16.30. Și de această dată, șeful negociatorilor este tot secretarul general Marian Neacșu, nu premierul Nicolae Ciucă.

Din delegația guvernamentală care va încerca să aplaneze conflictul fac parte, pe lângă secretarul general al Guvernului, și miniștrii educației, finanțelor, muncii și și proiectelor europene.

25-05-2023
13:01

Klaus Iohannis, o nouă declarație despre greva profesorilor: ”Întotdeauna sindicatele cer mult. Problemele nu se pot rezolva instant”

Klaus Iohannis s-a aflat, joi, într-o vizită la Sibiu, alături de președintele Germaniei. Liderul de la Cotroceni a vorbit în fața presei locale despre cel mai arzător subiect al momentului în România: greva generală a profesorilor. 

Președintele a reiterat ideea expusă și în urmă cu câteva zile, aceea că solicitările dascălilor sunt întemeiate. ”Poate e puțin greu de transmis și de înțeles de ce dascălii oferă tot societății și câștigă foarte puțin”, a spus Iohannis. 

În același timp, șeful statului a transmis că cererile sindicatelor sunt exagerate și nu se pot rezolva în termen scurt de timp. ”Trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi corectate de pe azi pe mâine. Să vedem ce se poate face repede, iar Guvernul a pregătit deja o serie de măsuri.

Negocierile se duc astfel încât să se ajungă la o chestiune comună. Întotdeauna, sindicatele cer foarte mult. Aceste lucruri nu se pot rezolva instant”, a afirmat Iohannis.

25-05-2023
11:38

Sindicaliștii din învățământ protestează în fața Parlamentului

Sindicaliștii din învățământ își continuă mitingul în fața Palatului Parlamentului, acolo unde își strigă nemulțumirile. Amintim că profesorii au respins oferta înaintată de Guvern.

Executivul a transmis că nu poate să anunțe măriri salariale decât atunci când va fi gata proiectul noii legi a salarizării, adică în luna iulie. Însă, a promis dascălilor vouchere, acordate în două tranșe.

„Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a transmis Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, în timpul protestului din Piața Victoriei.

25-05-2023
11:27

Simion Hăncescu: „Profesorii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie”

Președintele Federației Sindicatelor Liberale din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat, în timpul protestului, că dascălii nu sunt de acord să primească bonusurile acordate de Guvern, iar greva va continua.

Totodată, președintele FSLI spune că profesorii „vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie”, susține acesta.

Referitor la desfășurarea examenelor, care ar putea avea de suferit dacă protestele continuă, Simion Hăncescu precizează că responsabil este executivul. ”Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor”, mai spune liderul sindicaliștilor.

25-05-2023
10:37

Sindicaliștii spun că nu acceptă oferta Guvernului

Profesorii se îndreaptă, în aceste momente, către Parlament. Sunt mii de dascăli, mulți dintre aceștia venind din alte orașe pentru a participa la protest. Calea Victoriei din Capitală este blocată.

De asemenea, proteste sunt în toată țara, iar sindicatele spun că nu acceptă oferta Guvernului: “Profesorii nu acceptă aceste bonusuri. Guvernul nu a înțeles nimic”. Sindicaliștii precizează că acum, greva nu mai este numai pentru revedincările salariale, ci „este o grevă pentru demnitate”.

„Miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte. Ggreva nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale. Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţămâmt, este o grevă pentru respect”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei “Spiru Haret”.

25-05-2023
09:52

Marcel Ciolacu a fost huiduit de profesorii din Cluj

Proteste sunt în mai multe orașe din țară, inclusiv la Cluj și Buzău, acolo unde au fost și incidente. În timpul unui eveniment desfășurat la Buzău, liderul PSD Marcel Ciolacu a fost huiduit de profesori.

De asemenea, la Cluj, dascălii au blocat mașina prefectului și au început să o lovească cu palmele, strigându-și nemulțumirile cu privire la oferta Guvernului. În autoturism era doar șoferul prefectului.

Deocamdată, în Piața Victoriei din București, acolo unde sunt așteptați 15.000 de protestatari, nu au fost raportate incidente. Mai mulți elevi sunt prezenți în piață, pentru a-și arăta susținerea față de dascăli.

Greva profesorilor ia amploare. Un nou miting este organizat joi, în Piața Victoriei din Capitală, acolo unde sunt așteptați 15.000 de protestatari. Sindicatele spun că acesta este un răspuns la oferta Guvernului care a promis vouchere, nu salarii mărite, așa cum solicită dascălii.

Grevă de amploare a profesorilor. 15.000 de protestatari, în Piața Victoriei

Conform sindicaliștilor, protestul va avea loc în intervalul 12:00-16:00, iar în jurul orei 11:00, în Piața Victoriei se aflau deja circa 2.000 de profesori nemulțumiți de promisiunile Guvernului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în jurul aceleași ore, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a susținut o declarație publică, în care a înaintat aceeași ofertă care a fost prezentată, miercuri seara, de secretarul general Marian Neacșu.

Pe de altă parte, Dan Cărbunaru preciezează că executivul vrea să crească salariile dascălilor, dar că aceste creșteri vor fi anunțate când va fi gata proiectul privitor la noua lege a salarizării.

ADVERTISEMENT

„Vreau să fac câteva precizări. Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. Dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este faptul că până pe 15 iulie va gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, educaţia fiind prioritară. La 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, această lege a salarizării, în care să se găsească creşterile aşteptate şi solicitate în educaţie, ar putea deveni realitate”, a transmis Cărbunaru.

Guvernul oferă vouchere de 2.500 de lei, dascălii cer salarii mai mari

Oferta Guvernului include acordarea în luna iunie a sumei de 1.000 de lei pentru personalul didactic şi personalul didactic auxiliar, iar în luna octombrie ar urma să fie dați alți 1.500 de lei, „dintre care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar restul banilor sunt pentru susţinerea activităţii didactice, activităţilor curente de lucru ale personalului din sistemul de învăţământ”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, executivul propune ca personalul nedidactic să primească în lunile iunie și octombrie câte 500 de lei, dar și majorări salariale, „până la maximul posibil din legea 153”. Voucherele promise de Guvern pentru întreg personalul din învățământ ar urma să fie oferite pe un card, similar celui de energie.

La întrebarea jurnaliștilor cu privire la cât va mai dura protestul profesorilor, având în vedere că în Piața Victoriei vor ajunge 15.0000 de dascăli, Dan Cărbunaru a spus că reprezentanții Guvernului sunt deschiși la dialog.

ADVERTISEMENT

„Disponibilitate la dialog există. Echipele de negociere ale Guvernului s-au întâlnit și vor continua să se întîlnească cu reprezentanții liderilor sindicali. Ceea ce am dorit să comunic este faptul că acest Guvern nu doar că îşi doreşte să recunoască importanţa meseriei de dascăl, inclusiv din perspectivă financiară, dar face şi acţiuni concrete în acest sens. Nu o să reiau acum că în pofida războiului de la graniţă, a inflaţiei, şi crizelor economice, financiare, bugetul educaţiei a fost suplimentat cu 8 miliarde lei în ultimii doi ani de către acest Guvern”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ADVERTISEMENT
Tags: