News

Grevă la CFR. Protestul angajaţilor s-a încheiat. “S-a convenit ca salariile să crească”. Update

Angajații CFR au încheiat greva spontană de luni, nemulțumiți fiind de salarii. Reprezentanții Căilor Ferate au anunțat că le vor majora veniturile, iar circulația trenurilor va fi reluată.
20.12.2021 | 17:15
Angajații CFR au intrat în grevă spontană. sursă foto: Facebook.com/grindeanusorin
ADVERTISEMENT
20-12-2021
15:18

Angajații CFR au pus capăt protestelor. Salariile le vor fi majorate

Angajații CFR au încheiat greva din cauza căreia circulația trenurilor a fost blocată, iar mulțimi de călători nu au mai ajuns la destinațiile dorite și au îndurat chiar și șapte ore în frig.

”Așteptăm ca aceste trenuri sa fie puse în recirculație”, au anunțat reprezentanții CFR, fără a fi făcută o precizare referitoare la cum se va face acest lucru.

În urma unei întâlniri dintre sindicaliștii CFR și ministrul Transporturilor s-a luat decizia ca salariile angajaților să fie mărite, așa cum au cerut.

”Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, a anunțat Ministerul Transporturilor.
 
S-au promis și decizii pentru aplicarea Statutului personalului feroviar.

20-12-2021
12:01

CFR: ”Protestele sunt ilegale”

Angajații CFR au transmis că protestele angajaților de la Căile Ferate sunt ilegale și că legea nu permite majorarea salariilor pe care au solicitat-o.

”Această acțiune este una spontană. Nu este o grevă propriu-zis, ci este ilegală. Avem promisiunea d-lui ministru că va plafona prețurile energiei pentru ramura CFR.

Îi rog pe toți colegii mei să înceapă de îndată lucrul, pentru că acțiunea lor se restrânge. Consecințele sunt grave. Regionala Timișoara nu și-a cedat activitatea.Vom continua negocierile, dacă nu ajungem la o sustenabilitate.  

Recunoaștem și noi salariile mici. Și dacă avem să dăm salarii, nu putem pentru că nu ne permite legea. Nu sunt trenuri rămase în afara stațiilor. În Gara de Nord este o aglomerare de trenuri”, au declarat reprezentanții CFR într-o conferință de presă.

20-12-2021
11:25

Trenurile au întârzieri și de 200 de minute

Protestul angajaților CFR a dus la întârzieri ale trenurilor chiar și de 200 de minute. Potrivit ultimelor informații, în jur de 70 de trenuri sunt blocate.

Călătorii care circulă cu CFR Călători așteaptă de câteva ore bune să ajungă acasă.

“Nu era normal să anunțe și ei de ieri? Vreau să plec, dar cu ce să plec?”, a declarat o femeie aflată în Gara de Nord, care speră să se rezolve situația cât mai repede și să plece spre casă.

Multe dintre trenuri au oprit pe traseu, iar câțiva călători au luat-o la pas, văzând cât de mult durează staționarea.

 

Peste 1.000 de angajați CFR au intrat în grevă spontană, în dimineața zilei de luni, 20 decembrie. Aceștia sunt nemulțumiți de amânarea statutului personalului feroviar. Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că este dispus la dialog, în vederea găsirii de soluții susținute economic.

Angajații CFR au intrat în grevă spontană

Greva spontană de luni, 20 decembrie, a fost declanșată în București, Brașov, Sighetul Marmației, Cluj, Arad și Craiova.

ADVERTISEMENT

Nemulțumiți de intenția Guvernului de a amâna statutul personalului feroviar, mai mult de 1.000 de angajați CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au întrerupt lucrul.

“Cei intrați în grevă au salariul minim, nu înțeleg de ce oameni calificați nu pot să își mai asigure existența. Toate prețurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească.

ADVERTISEMENT

Toți CFR-iștii sunt în unități între 8 și 10, așteaptă un comunicat de la ministrul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim.

Potrivit acestuia, în timp ce țările din UE se laudă cu infrastructură modernă și trenuri noi, care circulă cu viteză, România are mari lacune în ceea ce privește transportul feroviar.

ADVERTISEMENT

“La noi trebuie schimbate o treime din trenuri și proiecte pentru celelalte două treimi și nu s-a făcut nimic“, a precizat sindicalistul.

Rodrigo Maxim a mai spus că, deocamdată, trenurile circulă după orarul stabilit, însă în cazul unei alte greve spontane nu vor mai fi locomotive pentru trenuri și nu se va mai putea circula.

ADVERTISEMENT

Ce spune Sorin Grindeanu despre greva spontană a CFR

În urma evenimentului de luni dimineață, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu a făcut declarații cu privire la găsirea de soluții pentru angajații CFR.

Ministrul a precizat că este deschis la dialog, în scopul găsirii de soluții care să fie susținute economic. Potrivit acestuia, toate companiile din transportul feroviar vor trece printr-un proces de eficientizare economică.

“Am discutat acum cu directorii generali și economici de la CFR pe date economice reale. Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem.

Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR.

Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR”, a declarat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

ADVERTISEMENT