Cotele de impozitare au rămas, totuși, aceleași. Plenul a votat pentru modificare Codului Fiscal (OG 16/2022), prin care grila de impozitare pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată până la 50%.
Cu toate acestea, marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren și imobile a rămas neschimbată, mai exact 0.08 – 0.2. Proiectul de lege a fost votat cu 67 de voturi pentru, 37 împotrivă și o abținere, conform News.ro.
Așadar, aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 a fost o prioritate pentru Senat, la fel ca și abrogarea unor acte normative sau alte măsuri financiar-fiscale. Proiectele vor merge la Camera Deputaților pentru a primi votul final, conform sursei citate.
De remarcat că senatorii au decis să mențină textul din Codul Fiscal referitor la cota de impozitare, care e cuprinsă între 0.08% și 0.2%, însă au modificat valoarea impozabilă a imobilelor. Aceasta se va calcula în funcție de materialele din care sunt construite.
De exemplu, pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea aceste cote cuprinse între 0.08% și 0.2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului va fi stabilită printr-o hotărâre a consiliilor locale, conform legii.
La nivelul Capitalei, atribuția revine Consiliului General al Municipiului București. Senatorii AUR și USR sunt singurii care s-au opus acestui proiect de lege, înainte ca acesta să ajungă la Camera Deputaților, care e for decizional.
Așa cum FANATIK scria, noul Cod Fiscal vine cu multe schimbări radicale pentru români și pentru România. Așadar, din 1 ianuarie 2023, TVA crește de la 5% pentru 9% pentru fiecare masă luată la restaurant, precum și pentru serviciile de catering și cazare. În consecință, aceste servicii se vor scumpi semnificativ.
Veste proastă și pentru amatorii de sucuri, care vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a cumpăra aceste băuturi, pentru că TVA va crește de la 9% la 19% la băuturi ca sucuri, bere fără alcool sau cidru.
TVA va crește de la 5% la 9% și pentru serviciile de cazare și camping, așadar industria turismului are toate șansele să sufere și mai mult în 2023.