Alegeri 2024

Grindeanu: Portul Constanța, cel mai important hub de distribuție al UE la Marea Neagră pentru estul și centrul continentului

Grindeanu declară Portul Constanța alternativa cea mai bună către Marea Caspică și Orientul Îndepărtat. Ministrul Transporturilor anunță investiții masive
15.05.2024 | 17:25
Grindeanu Portul Constanta cel mai important hub de distributie al UE la Marea Neagra pentru estul si centrul continentului
Ministrul Transporturilor a precizat că anul trecut 92 de milioane de tone de mărfuri au tranzitat Portul Constanța / Foto: captură, Facebook, Sorin Grindeanu
ADVERTISEMENT

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunțat, miercuri, în cadrul evenimentului „DP WORLD-20 de ani de eficienţă şi inovaţie în România”, investiții masive în Portul Constanța și inaugurarea terminalului RO-RO și Platformei pentru mărfuri agabaritice-Project Cargo.

Investiții de 1,5 miliarde de euro în infrastructura portului

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent astăzi, aici, alături de dumneavoastră, la inaugurarea oficială a două obiective funcţionale importante pentru Portul Constanţa: terminalul RO-RO şi Platforma pentru mărfuri agabaritice – Project Cargo”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, care a anunțat și investiții de 1,5 miliarde de euro în infrastructura portului.

ADVERTISEMENT

Minnistrul Transporturilor a mai precizat că, miercuri, încep lucrările pentru Terminalul Intermodal din Portul Constanța, de operare containere și mărfuri generale, un obiectiv care va avea și o legărură feroviară.

Fonduri europene și colaborarea România-Emirate

Aceste obiective, a precizat Grindeanu, au finanțare din fonduri europene și reprezintă rezultatul concret al colaborării dintre România și Emiratele Arabe Unite.

ADVERTISEMENT

„Toate cele trei proiecte sunt finanţate şi din fonduri europene, sunt rezultatul colaborării dintre autorităţile române şi cele din Emiratele Arabe Unite. Suma este în jur de 115 milioane de euro este deasemenea şi rezultatul bunei colaborări dintre Administraţia Portului Constanţa şi reprezentanţii Dubai Ports World şi sunt convins că şi pentru următoarele proiecte această colaborare va da noi rezultate”, a spus ministrul Sorina Grindeanu.

Ministrul Transporturilor s-a referit și la colaborarea cu EAU, consolidată de recentele vizite în monarhia din Golf a premierului Marcel Ciolacu și a treia sesiune a Comisiei de Cooperare între guvernul de la București și cel din Abu Dhabi, care a fost organizată în capitala României de ministerul pe care îl conduce.

ADVERTISEMENT

”Astfel, cele două proiecte inaugurate astăzi au ca principală bază Memorandumul semnat în urmă cu doi ani de autorităţile române şi cele emirateze şi reprezintă unul din rezultatele concrete ale cooperării bilaterale în domeniul proiectelor strategice comune”, a spus Grindeanu.

Funcțiile noilor obiective

Ministrul Transporturilor a făcut precizări și despre noul terminal RO-RO care „va deservi fluxuri de mărfuri care vor veni din Turcia, traversând Marea Neagră, dar şi din Georgia, dar care nu se vor opri doar în România sau în ţările vecine, ci vor ajunge atât în centrul Europei, cât şi în zona Mării Baltice, prin coridorul feroviar de care am tot vorbit, Rail2Sea, când acesta va deveni operational.

ADVERTISEMENT

Iar terminalul pentru mărfuri agabaritice va fi de asemenea important, inclusiv pentru transportul echipamentelor şi componentelor necesare extracţiei de gaze din marea Neagră”, a spus Grindeanu.

92 milioande de tone au tranzitat portul anul trecut

Sorin Grindeanu a mai spus că anul trecut prin Portul Constanța au tranzitat peste 92 de milioane de tone de mărfuri și că acesta a devenit un hub portuar al UE la Marea Neagră pentru centrul și estul Europei și „cea mai eficientă alternativă de transport comercial” către Orientul Îndepărtat și Marea Caspică.

„Anul trecut, Portul Constanţa a atins nivelul maximum istoric de peste 92 de milioane de tone tranzitate şi ne aflăm practic în etapa în care acesta a devenit cel mai important hub de distribuţie al Uniunii Europene la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi Est, ceea ce oferă evident noi oportunităţi logistice competitive.

Putem spune în acest moment Portul Constanţa reprezintă cea mai eficientă alternativă de transport comercial către regiunea Mării Caspice şi Orientul Îndepărtat, prin Middle Corridor, comparativ cu ruta oceanică folosită în mod tradiţional” aspus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a mai spus că în cadrul colaborării România-Emiratele Arabe Unite, sunt vizate și alte segmente din transport, cel rutier, feroviar și aerian.

„Dorim atât expertiză cât şi finanţare pentru aceste proiecte şi în acest context consider că Emiratele Arabe Unite fac parte din grupul finanţatorilor cu viziune şi know-how care pot identifica oportunităţile economice şi strategice pe care România le oferă la ora actuală. Am încredere că extinderea acestui parteneriat va aduce ambelor părţi rezultate excelente pe termen mediu şi lung”, a spus Sorin Grindeanu.

 

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii