News

Grindina a făcut prăpăd într-un sat din Dolj. Stratul de 30 de cm de gheață a distrus culturile agricole. Video

Furtuna însoțită de grindină a făcut ravagii într-un sat din Dolj. Stratul de gheață a distrus aproape toate culturile agricole.
02.07.2021 | 07:29
Grindina a facut prapad intrun sat din Dolj Stratul de 30 de cm de gheata a distrus culturile agricole Video
Grindina a făcut prăpăd într-un sat din Dolj. Stratul de 30 de cm de gheață a distrus culturile agricole. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fenomenele meteo extreme au lovit, joi, areale extinse din județul Dolj. Grindina abundentă căzută într-un sat din localitatea Izvoarele a făcut prăpăd.

În doar câteva zeci de minute, căderile de gheață au distrus aproape în totalitate culturile agricole din satul Corlate.

ADVERTISEMENT

Grindina a făcut prăpăd într-un sat din Dolj. A distrus aproape toate culturile agricole

Ziua de joi, 1 iulie, părea să fie una obișnuită de vară în localitatea din Oltenia. După câteva ore cu temperaturi ce au atins aproape de 40 de grade Celsius, după-amiaza cerul s-a întunecat brusc și a pornit o ploaie torențială puternică.

Ruperea de nori a fost însoțită și de căderi de grindină. L-a un moment dat, acest fenomen extrem de periculos s-a intensificat și a făcut ravagii în zonă.

ADVERTISEMENT

Cel mai afectat de fenomen a fost satul Corlate. În aproximativ 20 de minute, culturile agricole au fost compromise aproape în totalitate. Covorul alb de gheață a lăsat în urma sa imagini crunte pentru săteni și pentru munca lor din acest an.

Culturile de floarea soarelui, porumb și grâu au fost aproape complet distruse pe o suprafață de aproape 1.000 de hectare. Stratul de gheață de pe stradă a depășit pe alocuri 20-30 de centimetri pe o porțiune de aproximativ 2 kilometri.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Dolj nu-și explică fenomenul meteo

Viceprimarul din localitatea doljeană descrie fenomenul de joi. Acesta este șocat și spune că nu-și explică ce s-a întâmplat. El spune că grindina căzută avea dimensiunea unui ou de porumbel și chiar mai mare.

”A fost prăpăd. Eu am fost pe câmp când a început furtuna și nu a mai rămas nimic. Grâul este cu totul îngropat în pământ. Nu îmi explic ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

A venit o furtună cu niște praf și bătea vântul foarte tare. Apoi a început să dea piatră. Era cam cât oul de porumbel, unele bucăți de gheață erau chiar mai mari.

Era grindină mare și foarte deasă”, a spus Liu Zaharia, viceprimarul comunei Izvoare, conform Gândul.

De joi, 1 iulie, de la ora 14:00, județul Dolj, ca majoritatea zonelor țării, a fost sub avertizare cod galben de fenomene meteo severe.

Conform mesajului ANM, care are valabilitate până vineri, la ora 10:00, în această zonă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

ADVERTISEMENT
Tags: