News

Gripa dublează riscul de deces la persoanele cu Covid-19. Un expert britanic recomandă vaccinarea contra ambelor boli

O epidemie de gripă ar putea duce la creșterea numărului de decese cauzate de Covid-19 întrucât riscul de deces la persoanele care se infectează cu ambele virusuri se dublează.
10.10.2021 | 23:06
Gripa dubleaza riscul de deces la persoanele cu Covid19 Un expert britanic recomanda vaccinarea contra ambelor boli
ADVERTISEMENT

În acest sezon rece, SARS-CoV-2 și virusul gripal ar putea circula concomitent, fapt ce crează temerile că lumea ar putea trece prin două pandemii distincte, iar persoanele care fac concomitent ambele boli au un risc de deces de două ori mai mare, informează SkyNews.

Avertismentul a fost lansat de Jenny Harries, director executiv la Agenția de Siguranță Sanitară din Marea Britanie, care a spus că nu mai  puțin de patru tulpini de virus gripal au început să circule.

ADVERTISEMENT

Revirimentul gripei vine după un an în care cazurile confirmate cu această boală s-au redus la un nivel istoric, pe fondul măsurilor de distanțare socială adoptate împotriva Covid-19.

Gripa poate fi o boală fatală

Ar trebui să ne facem griji în privința gripei în fiecare iarnă. Cred că oamenii nu realizează că poate fi o boală fatală”, a spus Harries amintind că în Marea Britanie 11.000 de oameni au murit din cauza  acestei boli, mai ales la persoanele care au și alte afecțiuni.

ADVERTISEMENT

Este probabil să vedem gripa circulând în număr semnificativ de cazuri împreună cu Covid-19. Deci riscul de a le face pe amândouă rămâne. Iar dacă asta se întâmplă, indiciile preliminare arată că riscul de deces este de două ori mai mare la persoanele care le fac concomitent decât în cazurile de Covid”, a declarat Jenny Harries.

În momentul de față nu se știe cu exactitate gradul de imunitate al populației față de gripă și nici tulpinile întrucât anul trecut cazurile de gripă au fost foarte rare.

ADVERTISEMENT

În vaccinurile antigripale produse pentru acest an sunt incluse patru tulpini diferite, dar este posibil ca imunitatea populației să fie mai redusă.

Soluția este să te vaccinezi atât împotriva Covid, cât și împotriva gripei și să continu obiceiurile de igienă pe care le-am utilizat în timpul pandemiei”, crede expertul britanic.

ADVERTISEMENT

Și americanii se tem de întoarcerea virusului gripal

Și medicii americani recomandă ambele vaccinuri pentru evitarea unei duble pandemii.

Dată fiind răspândirea limitată a gripei în populația din SUA anul trecut, cercetările noastre indică faptul că Statele Unite s-ar putea confrunta cu o epidemie de proporții în acest sezon. Împreună cu amenințarea existentă deja a variantei Delta, foarte contagioasă, asta ar putea rezulta într-o combinație periculoasă de boli infecțioase”, au transmis cercetătorii de la Public Health Dynamics Laboratory.

Chiar și așa, cercetătorii încearcă în continuare să stabilească în ce măsură s-a modificat virusul gripal după un an în care a circulat foarte puțin.

ADVERTISEMENT