News

Gripa, o boală mortală. Avertismentul medicilor: ”Singura soluție e vaccinarea, nu lămâia sau varza”

Cum tratăm gripa și cum ne raportăm la această boală care ne ”vizitează” în fiecare an? Specialiștii avertizează că nu e de glumit.
04.01.2025 | 11:08
Gripa o boala mortala Avertismentul medicilor Singura solutie e vaccinarea nu lamaia sau varza
Medicii avertizează că gripa este o boală gravă și că nu se tratează după ureche / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România se află în plin sezon de gripă, iar medicii raportează cifre alarmante: în ultima săptămână din decembrie s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri de îmbolnăvire. De asemenea, de la începutul sezonului rece până acum, s-au înregistrat deja patru decese.

Gripa nu este o răceală obișnuită. Cât de importantă este vaccinarea

Gripa se manifestă adesea cu febră înaltă și dureri musculare puternice. La adulți, febra poate ajunge până la 40 de grade Celsius, iar durerile musculare pot deveni insuportabile, pacientul simțindu-se “ca și lovit de tren”.

ADVERTISEMENT

Este important să diferențiem gripa de o răceală obișnuită, deoarece gripa afectează întregul organism și necesită o abordare specifică.

Vaccinarea este considerată de medici singura soluție eficientă pentru prevenirea bolii. Însă, în cazul în care nu v-ați imunizat și prezentați primele simptome, este esențial să știți cum să acționați corect.

ADVERTISEMENT

În cazul apariției simptomelor de gripă, este recomandat să vă adresați medicului de familie.

„Bine ar fi să nu se ajungă aici. Dacă înțelegi că e o boală gravă, care te poate omorî în câteva zile, realizezi că e mai bine să o previi.

Iar singura soluție de prevenție nu sunt nici lămâia, nici varza, nici ceaiul sau vinul fiert, ci vaccinarea care se face începând cu vârsta de 6 luni”, a declarat dr. Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

“Gripa este o viroză care, în mod normal, trece în 7-10 zile datorită sistemului nostru imunitar. Însă, există persoane cu un sistem imunitar puternic care pot dezvolta forme grave de boală. Gripa este imprevizibilă, nu știi niciodată cum va reacționa organismul de pe-o zi pe alta”, a continuat dr. Sandra Alexiu.

Medicamentele antivirale pot ajuta pacientul

Medicația antivirală poate ameliora simptomele dacă este administrată în primele 24-48 de ore de la debutul bolii. Dr. Alexiu explică: “Odată ce ai luat antiviralul, simptomele vor dispărea. Nu vei mai avea febră, dureri musculare și nici dureri de cap”.

ADVERTISEMENT

Medicul subliniază că este esențial să fie evitată automedicația. Tratamentul trebuie prescris de un medic, pentru a evita complicațiile date de o medicație greșită sau de boala însăși.

ADVERTISEMENT