News

Gripa și virusurile obișnuite au început să se manifeste în mod bizar. Rolul Covid în apariția valului de viroze respiratorii

La peste doi ani de la debutul pandemiei de SARS-CoV-2, virusurile familiare acționează în moduri necunoscute. Valul de viroze respiratorii din anotimpurile calde face specialiștii să analizeze regândirea prevenției.
14.06.2022 | 13:52
Gripa si virusurile obisnuite au inceput sa se manifeste in mod bizar Rolul Covid in aparitia valului de viroze respiratorii
Spitalele se confruntă cu un val de viroze respiratorii în plin sezon cald Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Luna trecută, copiii internați la Spitalul de Copii Yale New Haven prezentau o gamă uimitoare de șapte virusuri respiratorii. Aveau adenovirus și rinovirus, virus respirator sincițial (RSV) și metapneumovirus uman, gripă și paragripa, precum și coronavirus, despre care mulți specialiști spun că este de vină pentru focarele neobișnuite de infecții respiratorii.

Gripa și virusurile obișnuite au început să se manifeste în mod bizar

„Acest lucru nu este tipic pentru nicio perioadă a anului și cu siguranță nu este tipic în mai și iunie”, a spus Thomas Murray, expert în controlul infecțiilor și profesor la Yale. Unii copii internați în spital erau co-infectați cu două virusuri, iar câțiva cu trei, a spus el.

ADVERTISEMENT

RSV își limitează de obicei atacurile la lunile de iarnă. Rinovirusul, cauza răcelii comune, trimite rareori oamenii la spital. Iar gripa, care părea să revină în decembrie, după ce a lipsit în anul precedent, a dispărut din nou în ianuarie, odată ce varianta Omicron a coronavirusului a devenit dominantă.

Acum gripa s-a întors, dar fără o tulpină comună cunoscută sub numele de Yamagata, care nu a mai fost observată de la începutul anului 2020. Ar fi putut dispărea sau ar putea sta la pândă pentru a ataca sistemul nostru imunitar, au spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Tulburarea se face simțită în spitale și laboratoare. Medicii regândesc rutinele, inclusiv păstrarea vaccinurilor preventive la îndemână primăvara și chiar vara.

Cercetătorii au o oportunitate rară de a afla dacă schimbările comportamentale, cum ar fi perioadele de lockdown, purtarea măștii de protecție și distanțarea socială, sunt responsabile pentru schimbările virale și ce avantaj evolutiv poate exercita SARS CoV-2 față de rivalii săi microscopici.

ADVERTISEMENT

„Este un experiment natural masiv”, a spus Michael Mina, epidemiolog și director științific la platforma digitală de sănătate eMed. Mina a spus că schimbarea sezonului se explică în mare parte prin lipsa noastră de expunere recentă la viruși comuni, făcându-ne vulnerabili la revenirea lor.

Medicii, nevoiți să adapteze protocoalele

În spitalele din toată țara, medicii adaptează protocoalele care, timp de decenii, au reflectat un ciclu previzibil de boli care apăreau și dispăreau atunci când școlile se închideau sau vremea se schimba.

ADVERTISEMENT

„Vedeți un copil cu o boală febrilă și vă gândiți: ‘Ce perioadă a anului este?’ ”, spune Peter Hotez, virusolog molecular și decan al Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, citat de The Washington Post.

De ani de zile, Theresa Barton, șefa de boli infecțioase pediatrice la Universitatea de Sănătate din San Antonio, a promovat în mod obișnuit vaccinul antigripal în fiecare toamnă și oprea campania de promovare a serului în martie-aprilie, când gripa dispărea.

Noua schimbare a sezonului, cu cazurile de gripă în creștere vara trecută și apoi din nou în această primăvară, a făcut-o să se regândească.

Ea și alți specialiști în boli infecțioase își revizuiesc, de asemenea, răspunsul la RSV, un virus comun care aduce în spitale aproximativ 60.000 de copii mai mici de 5 ani în fiecare an, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Poate provoca infecții pulmonare mortale la prematuri și la alți sugari cu risc ridicat. Tratamentul tipic pentru aceștia este injecția lunară cu un anticorp monoclonal, palivizumab, din noiembrie până în februarie.

Dar vara trecută, numărul cazurilor de infecție cu RSV a crescut brusc și anul acesta provoacă probleme în mai și iunie. Experții în boli infecțioase urmăresc cu atenție cazurile, astfel încât să fie pregătiți să reactiveze protocolul costisitor.

Răcelile obișnuite par mai virulente

Chiar și răcelile obișnuite par puțin mai virulente și mai tenace, potrivit lui Richard Martinello, specialist în virusuri respiratorii la Yale School of Medicine. „Când oamenii sunt răciți, par să fie puțin mai rău”, a spus el, subliniind că până acum dovezile sunt în mare parte anecdotice.

Schimbările – și cum și când pot reveni la normal – reflectă schimbări în propriul nostru comportament în timpul pandemiei, precum și interacțiunea dintre SARS CoV-2 și alți viruși, cunoscut sub numele de interferență virală.

Am evoluat alături de agenții patogeni, iar contactele noastre regulate cu aceștia permit de obicei sistemului nostru imunitar să reactiveze răspunsul fără a ne îmbolnăvi foarte tare.

În momentul în care înctăm să întâlnim un virus cu această cadență obișnuită, așa cum sa întâmplat în timpul pandemiei, acel echilibru natural este deranjat, a spus Mina.

Măsurile extraordinare pe care le-am luat pentru a limita expunerea la coronavirus au limitat, de asemenea, expunerea noastră la alte virusuri.

Dacă te expui din nou la un virus odată ce a trecut prea mult timp, s-ar putea să nu te poți proteja și pe tine, ceea ce duce la focare în afara sezonului la nivelul populației și la infecții surprinzător de virulente pentru indivizi.

Asta, spun Mina și alții, este ceea ce s-a întâmplat odată ce oamenii au renunțat la măști și au început să se adune la interior. Virușii au început să circule în afara sezonului deoarece imunitatea populației era scăzută, chiar dacă alte condiții pentru ei nu erau optime.

Precedentul Zona Zoster

Același proces de memorie imunitară este deja bine documentat de alte fenomene, a spus Mina, cum ar fi Zona Zoster la persoanele de 35 și 40 de ani, o reactivare a virusului varicelei care afectează de obicei adulții în vârstă sau persoanele cu sisteme imunitare slăbite.

Înainte de apariția vaccinurilor împotriva varicelei, oamenii erau de obicei infectați în copilărie și apoi aveau o serie de evenimente naturale de stimulare de-a lungul vieții, repornindu-le imunitatea pe măsură ce intrau în contact cu prietenii infectați și apoi cu proprii copii și prietenii copiilor lor.

Acum că acei copii sunt protejați, ei nu le oferă părinților lor acele stimulente naturale, făcând acei adulți vulnerabili din nou la virus sub formă de Zona Zoster.

În timp ce vaccinurile perturbă peisajul viral prin restricționarea răspândirii infecțiilor, în timpul pandemiei un virus complet nou – SARS Cov-2 – face acest lucru interacționând cu rivalii săi mai comuni.

Nu este încă clar dacă scăderea numărului cazurilor de gripă în ianuarie, de exemplu, a fost cauzată în întregime de oamenii care s-au distanțat unul de celălalt pe măsură ce  s-a răspândit Omicron sau dacă SARS-CoV-2 a acționat pentru a-și îndepărta rivalul cel mai comun printr-un alt mecanism.

Și mai misterios este rolul jucat de Covid în a scoate din joc Yamagata. Când gripa a revenit în această primăvară, acea tulpină nu a fost găsită nicăieri.

Mina anticipează că noul coronavirus, ca și alți viruși respiratori, va intra într-un model de circulație sezonieră odată ce imunitatea populației crește, scăzând ceea ce este cunoscut sub numele de „forța infecției”.

Covid-19 nu a dispărut, avertizează specialiștii

Pe măsură ce trecem la vară, la mai bine de doi ani de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, cuvintele „noul val” sunt probabil ultimul lucru pe care cineva vrea să-l audă. Cu toate acestea, este adevărat că datele recente din Regatul Unit (precum și datele din Florida și din alte locuri) indică faptul că subvariantele Omicron, BA.4 și BA.5, declanșează un nou val de cazuri.

Deși aceste variante ale Omicron nu sunt mai severe, au capacitatea de a reinfecta oamenii, chiar și pe cei care au avut o versiune anterioară a Omicron. Aceasta este o dovadă suplimentară că atingerea „imunității de turmă” (unde sunt vaccinați sau infectați suficienți oameni pentru a opri circulația ulterioară) împotriva Covid-19 este probabil imposibilă.

Privind în ultimii doi ani și în locuri diferite, un val de cazuri de Covid-19 la fiecare trei luni pare să fie modelul. Deci nu este surprinzător că acest lucru se întâmplă din nou și ar trebui să ne așteptăm la un alt val în această iarnă, explică prof. Devi Sridhar, șef al catedrei de sănătate publică globală la Universitatea din Edinburgh pentru The Guardian.

Marea Britanie înregistrează în prezent o creștere a numărului de noi cazuri de Covid-19, care se vede și într-o creștere cu 33% a spitalizărilor din cauza infecției cu coronavirus în ultima săptămână, dar și într-o creștere cu 8% a deceselor.

Este un semnal de alarmă pe care îl trage epidemiologul Eric Feigl-Ding, care subliniază și creșterea cu 30% a spitalizărilor la copii.

ADVERTISEMENT
Tags: