Sporturi

Gripa spaniolă, virusul care a blocat sportul mondial în urmă cu 100 de ani! Mari sportivi, pe lista victimelor + situaţia unicat din NHL

13.03.2020 | 22:30
Gripa spaniola virusul care a blocat sportul mondial in urma cu 100 de ani Mari sportivi pe lista victimelor  situatia unicat din NHL
ADVERTISEMENT

Sportul mondial a fost blocat de pandemia de coronavirus care a acaparat întreaga planetă, iar acest lucru aduce aminte de gripa spaniolă. În urmă cu 100 de ani, un alt virus făcea prăpăd şi bloca diferite competiţii sportive. FANATIK îţi prezintă ce s-a întâmplat în perioada ianuarie 1918-decembrie 1920, când gripa spaniolă a făcut ravagii printre sportivi.

Gripa spaniolă a blocat sportul mondial în urmă cu 100 de ani

Azi, coronavirusul sau COVID-19 produce panică la nivel global, iar numărul vicimelor creşte de la oră la oră. Pandemia a blocat sportul mondial, după ce mai multe etape din campionatele europene au fost amânate. Totul aduce aminte de gripa spaniolă, un virus care a omorât zeci de milioane de oameni în urmă cu 100 de ani.

ADVERTISEMENT

La finalul Primului Război Mondial, gripa spaniolă a pus stăpânire pe întreaga lume. Soldaţii, infectaţi cu acest virus, au răspândit boala atunci când s-au întors acasă, fapt care a dus la blocarea multor competiţii sportive, în special în Statele Unite ale Americii.

Primul sport în care s-au schimbat lucruri a fost baseball-ul. Erau vremurile când sportivii aveau voie să scuipe pe minge, procedeu numit “spitball” şi folosit de aruncător. Autorităţile au intervenit şi au interzis această practică. De altfel, în perioada 1918-1920, o serie de meciuri au fost amânate în MLB, la fel întâmplându-se şi în ligile universitare.

ADVERTISEMENT
  • între 50 şi 100 de milioane de victime a făcut gripa spaniolă în urmă cu 100 de ani

Ce s-a întâmplat în finala Cupei Stanley din 1919

Cupa Stanley este trofeul pe care îl primeşte echipa câştigătoare a play-off-ului din NHL, iar anul 1919 a adus o situaţie inedită. Montreal Canadiens şi Seattle Metropolitans se luptau în finală pentru celebra cupă, iar situaţia era egală după cinci meciuri, după ce ambele câştigaseră câte două partide, iar un duel se terminase la egalitate.

Pe 1 aprilie 1919 urma să se dispute meciul decisiv, însă mai mulţi jucători din cele două echipe au fost depistaţi cu gripă spaniolă, motiv pentru care meciul a fost întâi amânat, ca mai apoi să nu se mai dispute. Trofeul nu a mai fost acordat în 1919, fiind singura oară când s-a întâmplat acest lucru în NHL.

ADVERTISEMENT

Dintre jucătorii infectaţi, Joe Hall, legitimat la Montreal Canadiens, a fost singurul care a murit din cauza gripei spaniole, la patru zile de la internare. În plus, George Kennedy, managerul canadienilor, s-a stins din viaţă după doi ani din cauza complicaţiilor cauzate de pandemie.

Mari numele ale sportului care au murit din cauza gripei spaniole

Johnny Aitken a fost unul dintre cei mai cunoscuţi piloţi americani, participant la trei ediţii de Indianapolis 500. În 1916 a reuşit să fie în pole-position la celebra cursă, însă a terminat pe locul 15. Doi ani mai târziu, pe 15 octombrie 1918, Aitken a murit după ce a contactat virusul gripei spaniole.

ADVERTISEMENT

Larry Chappell, cunoscut jucător de baseball în anii premergători Primului Război Mondial, s-a stins din viaţă la 28 de ani, după ce a contactat virusul într-un spital din San Francisco, fiind înrolat în armată ca sanitar.

Angus Douglas, fost internaţional scoţian şi jucător la Chelsea şi Newcstle, a decedat la 29 de ani, la o lună după terminarea Primul Război Mondial. Fotbalistul nu participase activ la lupte, dar lucra într-o fabrică de muniţii.

Dan McMichael a fost antrenorul formaţiei Hibernian timp de 18 ani, perioadă în care a câştigat Cupa Scoţiei (1902) şi titlul de campioană (1903). Pe 6 februarie 1919, la 59 de ani, tehnicianul scoţian a murit din cauza gripei spaniole.

ADVERTISEMENT
Tags: